Dogodilo se na današnji dan – 22. rujna

Na današnji dan 1692.g. posljednja je osoba u Americi obješena zbog optužbe da je vještica. Godine 1827.  Anđeo Moroni otkrio je Josephu Smithu zlatne ploče koje sadrže Knjigu mormona. Smithov prijevod tih ploča postao je temelj za novu mormonsku religiju.

Još je jedan važan događaj obilježio američku povijest na današnji datum 1863. – republikanski predsjednik i abolicionist Abraham Lincoln emancipira crnce u konfederalnim državama američkog Juga. Pet godina kasnije, istog datuma bilježe se rasni ustanci u New Orleansu.

Godine 1893. u Springfieldu prvi izrađeni automobil doživio je svoju prvu vožnju. Početkom 20.st., točnije 1905.g. dogodila se još jedna pobuna crnaca u Atlanti. U pobuni je poginulo deset crnaca i dvoje bijelaca. SSSR je detonirao prvu atomsku bombu 1949. Na Broadwayu je 1964.g. izuzetno popularni mjuzikl Guslač na krovu doživio svoju prvu izvedbu.

1980.g. započinje i rat između Iraka i Irana. Naime, 22.rujna te godine Irak je preuzeo dio Irana i započeo je spor oko granice. Iste godine John Lennon i Yoko Ono potpisali su ugovor s izdavačkom kućom Geffen Records.

Na današnji dan imaginarne godine 1290. rođen je jedan od glavnih junaka Tolkienove trilogije „Gospodar prstenova” te romana “Hobit” Bilbo Baggins. Također, 22. rujna 1694. rođen je Lord Chesterfield koji je predstavio gregorijanski kalendar. Godine 1791. rođen je Michael Faraday, koji je otkrio princip električnog motora.

Redatelj i glumac Erich von Stroheim rođen je na današnji dan 1885.  Pjevač Jack Russell rođen je u New Yorku 1919. Glavna zvijezda filma „Klaonica 5″ Eugene Roche rođen je 1928., a pjevačica Joan Jett Phila rođena je na današnji dan 1960.

(metroportal, pixabay)

Pratite nas na društvenim mrežama!