Koncert u čast Vladimira Kranjčevića

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Ured za crkvenu glazbu, umjetnost i kulturna dobra Križevačke eparhije organiziraju koncert u čast VLADIMIRA KRANJČEVIĆA (Zagreb, 21. studenoga 1936. – Odra, 9. veljače 2020.), hrvatskog dirigenta i glazbenog pedagoga te počasnoga građanina Grada Križevaca.

O Kranjčeviću će govoriti monsinjor Milan Stipić, vladika križevački i Renata Husinec, predsjednica Ogranka MH u Križevcima. U glazbenom programu nastupa Trio Corrente (Metod Sironić, barokna flauta, Lea Sušanj Lujo, viola da gamba i Jelena Tihomirović, čembalo).

Koncert će se održati u nedjelju 20. studenoga u 19 sati u Konzistorijalna dvorana biskupskoga dvora, Ulica Franje Račkoga 32, Križevci.

VLADIMIR KRANJČEVIĆ, hrvatski dirigent i glazbeni pedagog (Zagreb, 21. XI. 1936. – Odra, 9. II. 2020.). Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1961. diplomirao glasovir (L. Šaban) i učio dirigiranje (S. Zlatić), koje je 1980. magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (V. Ilić). Od 1960. nastavnik na zagrebačkim osnovnim i srednjim školama te Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski, od 1978. predavao dirigiranje na Muzičkoj akademiji (redoviti profesor od 1995., profesor emeritus od 2014.). Bio je jedan od utemeljitelja, umjetnički voditelj (1971. – 1993.) i ravnatelj (1994. – 2006.) glazbenoga festivala Varaždinske barokne večeri. Ravnatelj Opere HNK-a u Zagrebu 1994–2002. Dirigirao je mnogim zborovima i orkestrima (Akademski zbor »Ivan Goran Kovačić«, Zbor i Orkestar Radio-televizije Zagreb i dr.) te gostovao u nizu europskih, azijskih i američkih zemalja. Repertoar mu pretežito obuhvaća djela klasicizma i romantizma, te suvremenu zborsku glazbu. Dobio je Nagradu »Vladimir Nazor« za životno djelo (2016.).

TRIO CORRENTE osnovan je 2018. u Rijeci voljom i entuzijazmom triju glazbenika koji su svoje glazbene afinitete prema ranoj glazbi htjeli izraziti i kroz povijesno obaviještenu izvedbenu praksu. Pijanistica Jelena Tihomirović od završenog studija na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu i poslijediplomskog na Visokoj školi za glazbenu umjetnost „Ino Mirković” u Lovranu, aktivno se bavi komornom glazbom u raznim sastavima, ponajviše u duu s flautistom Metodom Sironićem. Violončelistica Lea Sušanj Lujo, stalna je članica Simfonijskog orkestra HRT-a i već dulji niz godina djeluje u mnogim domaćim ansamblima za ranu glazbu i surađujući s brojnim uglednim imenima povijesno osviještene interpretacije. Metod Sironić od završnih studija u Lovranu i pariškoj Ecole Normale Alfred Cortot aktivno koncertira kao solist u orkestru i komornim sastavima. Godine 2016. počinje samouko svirati baroknu flautu i kasnije se usavršava kod Martena Roota (HFK Bremen) i Benedeka Csaloga.

Pratite nas na društvenim mrežama!