Nema više besplatnih plastičnih vrećica za voće i povrće

Lagane plastične vrećice koje su hrvatski potrošači dosad dobivali za voće i povrće od proljeća sljedeće godine više neće biti besplatne. Povratnu naknadu od sedam centi plaćat će se i na sve tetrapake i bočice manje od 2 decilitra.

Izmjene su Jutarnjem listu potvrdili u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, koje je u javnu raspravu uputilo novi Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži.

Drugim riječima, od proljeća sljedeće godine građani će morati platiti lagane plastične vrećice koje su dosad dobivali besplatno u trgovinama, pekarnicama, mesnicama, ribarnicama, na tržnicama i na drugim mjestima gdje se prodaje hrana, a u koje se trebala stavljati isključivo industrijski nezapakirana hrana.

U ministarstvu su shvatili da je korištenje tih najtanjih, prozirnih vrećica postalo više pravilo nego iznimka, te da od tih vrećica nastaje puno više otpada. U ministarstvu naplaćivanjem tankih vrećica žele potaknuti upotrebu debljih vrećica koje se mogu koristiti više puta, kao i papirnatih i platnenih vrećica.

Promjene dolaze i u sektor povratne ambalaže. Za godinu dana, odnosno od 1. siječnja 2024. građani će moći dobiti i povratnu naknadu za tetrapake te bočice zapremnine manje od dva decilitra, kao i plastičnu ambalažu koja nije od PET-a, odnosno onu koja ima deblju, HDPE plastiku. To znači da će se povratna naknada naplaćivati i za mlijeko u tetrapaku, ali i za male bočice žestokog alkoholnog pića, kolokvijalno nazvane ‘bombice’.

Pratite nas na društvenim mrežama!