Održana sjednica Vijeća za prevenciju

Problematika nasilja na ženama i nasilja u obitelji, Strategija zaštite od nasilja u obitelji, utjecaj uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja u funkciju prevencije te opće javno stanje i preventivni programi bile su teme sjednice Vijeća za prevenciju Grada Križevaca.

Na sjednici je predsjednica Udruge HERA Marina Švagelj Jažić istaknula kako je u ovoj godini bilo 244 poziva putem SOS telefona za žrtve nasilja pri Udruzi HERA te 60 poziva kroz savjetovalište za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja. Nadalje, govorila je o provedbi Strategije zaštita od nasilja u obitelji za razdoblje 2021. – 2025. u cilju većeg stupnja zaštite žrtava i podizanja kvalitete njihova života.

Na sjednici je stavljen naglasak i na preventivne programe u osnovnim školama, a jedan od načina kojima će se promicati nenasilje, tolerancija i solidarnost među učenicima bit će kroz izvannastavnu aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje koja će u primjeni biti od sljedeće školske godine.

Nadalje, na važnost ovog, ali i ostalih preventivnih programa, nadovezao se načelnik Policijske postaje Križevci Ivan Pukec koji je izvijestio kako je ove godine bilo 264 kaznenih djela od čega se čak 58 odnosilo na maloljetničku delikvenciju.

S tim u vezi, gradonačelnik Mario Rajn naglasio je i učestalost prijava Gradskoj upravi o uništavanju javne imovine i ostalog neprikladnog ponašanja među maloljetnicima te je ukazao na važnost provedbe preventivnih programa. S obzirom na natječaje kojim se financiraju preventivni programi, zaključak je Vijeća za prevenciju da se početkom sljedeće godine održi proširena sjednica Vijeća s ravnateljima škola na kojoj će se upravo razmatrati način prijave i implementacije preventivnih programa.

(GradKriževci)

Pratite nas na društvenim mrežama!