Kulinarska radionica u Srednjoj školi “Ivan Seljanec” s nositeljem Michelinove zvjezdice

U sklopu suradnje s udrugom Kozmički vrtlari učenici Srednje škole “Ivan Seljanec” Križevci pohađali su inspirativnu dvodnevnu radionicu (30. i 31. listopada) koju je vodio Dirk Schuyt Emelie, kuhar s Michelinovom zvjezdicom porijeklom iz Nizozemske, a danas s adresom u Francuskoj.

Dirk je s učenicima podijelio svoju životnu priču i način na koji je uskladio kuharsku strast sa životom u skladu s prirodom, nadahnut permakulturom te pripremom sezonskih i lokalno uzgojenih namirnica koje pretvara u jela bogata okusima i bojama.

S učenicima je izrađivao domaći sladoled od bundeve s cimetom te različite varijante krem juhe od bundeve, obogaćene začinima iz različitih dijelova svijeta. Učenici su pritom istraživali okuse, mirise i teksture hrane, ali i učili o povezanosti kulinarstva, prirode i održivosti.

Posjetili su i Mirisni vrt SŠ „Ivan Seljanec“ koji naši učenici kuhari s nastavnikom Mišelom Doskočilom s ljubavlju obrađujući već nekoliko godina. Dirk i Marcela Velfl iz Udruge Kozmički vrtlari učenicima su tom prilikom darovali organsko sjemenje iz raznih dijelova svijeta koje će posijati u školskom ekološkom vrtu. Cijela se radionica odvijala na engleskom jeziku čime je ostvarena izvrsna međupredmetna povezanost (korelacija) s nastavom engleskog jezika. Naime, učenici su imali priliku primijeniti engleski jezik u autentičnoj situaciji.

Ova je radionica bila vrijedno iskustvo za naše učenike – spoj znanja, prakse, jezika i međunarodne suradnje, uz mirise, okuse i ideje koje će dugo pamtiti.