Energetska učinkovitost

Jozo Radoš, zastupnik u Europarlamentu u Križevcima

U okviru ciklusa okruglihstolova “Energetska učinkovitost – EU i Hrvatska” u Križevcima jegostovao  zastupnik u Europskomparlamentu Jozo Radoš. U Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci održanje okrugli stol “Energetska učinkovitost, EU Hrvatska i Križevci”,kao prvi u nizu okruglih stolova o energetskoj učinkovitosti, koja imaprioritet u novoj energetskoj politici EU u razdoblju 2020. – 2030. godine.

U svom izlaganjueuroparlamentarac Jozo Radoš  kazao je daje cilj da se javnost upozna s pitanjem energetske učinkovitosti i da se Vlada odnosi ozbiljnije prema tom pitanju.

“2050. cilj je da budenulta emisija CO2 , da ne budemo ovisni o fosilnim gorivima. Križevci suodabrani za održavanje okruglog stola jer, u nedostatku nacionalne,  imaju vlastitu politiku energetskeučinkovitosti. Bavio sam se posebno ruralnim, planinskim područjima koja su isiromašnija, da im se omogući lakši pristup europskim sredstvima. ” –kazao je Jozo Radoš.

Zamjenik gradonačelnikaKriževaca Danijel Šaško govorio je o tome što se čini da Križevci buduenergetski neovisan grad, što se planira do 2030. godine. Posebno se osvrnuo naprojekt Križevački sunčani krovovi i geotermalni potencijal u Križevcima temodernizaciju javne rasvjete:

“Želimo osigurati visokukvalitetu življenja u Križevcima. Pilot projekt, kojeg smo radili zajedno saZelenom energetskom zadrugom, “Križevački sunčani krovovi” pokazao sekao uspješan, uključili su se građani i u samo desetak dana sakupili potrebnasredstva. Na taj način i oni sami odgovornije pristupaju tom projektu. Imamo igeotermalni potencijal kroz bušotinu “Križevčanka 1”   čime bi se moglo osigurati grijanje sportskedvorane, Gimnazije, Visokog gospodarskog učilišta i Srednje gospodarske školete bazena.

Idemo i u modernizaciju javnerasvjete od slijedeće godine, pa bi sve to trebalo doprinijeti uštedi energije”– kazao je zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško.

Pratite nas na društvenim mrežama!