Obilježen Školski medni dan

Potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušićprisustvovao je svečanosti obilježavanja Školskog mednog dana, danas, 7.prosinca 2018. godine u Osnovnoj školi Kajzerica u Zagrebu. 

Školski medni dan obilježava se danas u osnovnim školama na dan Sv. Ambrozija,zaštitnika pčela i pčelara. Učenicimaprvih razreda osnovnih škola podijeljeni su paketići s Medom hrvatskihpčelinjaka u nacionalnoj staklenci za med volumena 370 mL, edukativnomslikovnicom i letkom. 

„Nema do domaćeg meda, meda naših pašnjaka, šuma, livada, njiva. Nedavnosmo predstavili nacionalnu staklenku za med koja našim domaćim pčelarima pomažeu konkurenciji sa stranim medom na tržištu, a danas smo posebno izdanje testaklenke napunjene domaćim medom podijelili prvašićima diljem zemlje. Kolikoje med zdrav izbor ne moram posebno naglašavati. Ipak, važno je djecu navrijeme educirati o hrani i podrijetlu hrane kako bi kao odrasli ljudi odluke osvojoj prehrani donosili na dobrim temeljima. – izjavio jepotpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić. 

Tijekom školskog mednog dana škole su u suradnji s pčelarskim udrugamaorganizirale i razna edukativna događanja i na taj način učenike pobližeupoznale s važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivredu i bioraznolikost naplaneti Zemlji. 

Ciljevi Programa školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka supovećanje unosa meda u prehrani djece, podizanje razine znanja o važnostizdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda, kao i educiranje učenika ovažnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološkuraznolikost.  

Školski medni dan jedna je od mjera iz Programa školskog mednog dana ipromocije hrvatskih pčelinjaka, kojeg je donijela Vlada RH na sjednici održanoj24. listopada 2018. godine, a provode ga Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatskapoljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu iruralnom razvoju koja je provela Javni poziv za sudjelovanje u ovoj mjeri.Prijavljene su 843 osnovne škole i 36.307 učenika prvih razreda, a med su isporučila190 pčelara koje su škole odabrale.

Pratite nas na društvenim mrežama!