PU – Najava pojačanog nadzora teretnih vozila i autobusa

Od 13. do 19. svibnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provesti će se pojačani nadzor teretnih automobila i autobusa

Tijekomprva četiri mjeseca ove godine vozači teretnih vozila prouzročilisu 19 prometnih nesreća  od čega tri prometne nesreće sozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama teško je ozlijeđena jednaosoba, dok su tri osobe lakše ozlijeđene. Najčešći uzrocidogađanja ovih nesreća bili su neprilagođena brzina (3),nepropisno kretanje kolnikom (3) i nepropisno mimoilaženje (4).Jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom izazvao je mladivozači teretnog vozila pod utjecajem alkohola.
U istomrazdoblju zabilježena je jedna prometna nesreća s materijalnomštetom u kojoj je sudjelovao autobus, a uzrok događanja iste jetehnička neispravnost vozila.
 
Kako bi sepreveniralo događanje prometnih nesreća i broj prometnih prekršajakoje čine vozači teretnih automobila i autobusa, te povećalasigurnost svih sudionika u prometu, od 13. do 19. svibnja, napodručju Policijske uprave koprivničko-križevačke provesti će sepojačani nadzor teretnih automobila i autobusa.
 
Prilikompojačanog nadzora pozornost će prvenstveno biti posvećena nadzoruispravnosti vozača i vozila odnosno provjeri alkoholiziranostivozača, valjanosti vozačke i prometne dozvole, valjanosti tehničkeispravnosti vozila, preventivnih periodičkih tehničkih pregledavozila, poštivanju ograničenja brzina kretanja, korištenjasigurnosnog pojasa, korištenja mobitela, najveće dopuštene mase iosovinskog opterećenja, radnog vremena i korištenja obveznih odmoravozača. Tijekom pojačanog nadzora posebno će se nadzirati prometteretnih automobila i autobusa na svim cestama, pri čemu će seposebna pozornost posvetiti autobusima kojima se organizirano prevozedjeca.
Tijekom provedbe pojačanog nadzora, sankcionirati će sei svako drugo grubo kršenje prometnih propisa.

Pratite nas na društvenim mrežama!