Razgovor – Igor Kudeljnjak, dirigent Tamburaškog orkestra Glazbene škole Alberta Štrige

Dojmovi nakon odličnog nastupa u Belgiji

Članovi Tamburaškog orkestra Glazbene škole Alberta Štrige gostovali su u belgijskom gradu Neerpeltu gdje su nastupili na 67. festivalu za mlade i osvojili odličnu nagradu SUMMA CUM LAUDE. Uz njih i sve one koji su ih ispratili, presretan je rezultatom njihov voditelj, dirigent Igor Kudeljnjak koji je za portal Radija Križevci ispričao dojmove s putovanja i nastupa.

“Ovonam je bio treći put da sudjelujemo na ovom festivalu. Prvi putakriževački orkestar osvojio je prvu nagradu SUMMA CUM LAUDE1999.godine kao najbolje ocijenjeni orkestar. Zatim je prva nagradaCUM LAUDE pripala našem orkestru 2009. godine. To su izuzetniuspjesi i zadovoljstvo nam je da smo ponovo ove godine moglisudjelovati na ovom festivalu sa pomlađenim orkestrom međustotinjak ansambala iz 29 zemalja svijeta. Lijepo je biti u takvomdruštvu” – izjavio nam je dirigent Tamburaškog orkestraGlazbene škole Alberta Štrige profesor Igor Kudeljnjak.

“Bilami je čast sudjelovati na tom festivalu kao dirigent. Put nam jetrajao 18-19 sati, plašilo me hoće li se djeca uspjeti odmoriti donastupa, hoće li im smještaj i hrana odgovarati, ali sve je prošlou jako dobroj atmosferi. Imao sam cijelo vrijeme vrlo, vrlo pozitivnevibracije, stvarno sam bio opušten od početka. A kad su zasviralina probi rekao sam – to je to. I kad smo odsvirali i sišli spozornice, znao sam da je rezultat jako dobar iako nisam očekivaoovu nagradu jer sam uvijek imao osjećaj da se to dogodi jednom uživotu i nikad više. Ali, ponovilo se. Kad je bilo proglašenje,naravno da su emocije bile tisuću posto, bilo je i suza, vrištanja,prekrasno…

Neznam od kojeg dojma bi vam prije počeo pričati i kako prenijeti tuatmosferu i taj doživljaj, ali sam siguran da će to djeci ostati utrajnom sjećanju do kraja života. Ja sam bio 1999. godine kao članorkestra i to mi je jedan od najljepših događaja u životu ” –kaže prof. Igor Kudelnjak.

Tamburaškiorkestar je pomlađen, neki novi klinci su tu…

“Orkestarje jako pomlađen, od prošle godine kad su nam maturanti otišli,školski smo orkestar i uvijek moraš imati podmladak. To je sadjecom od 11, 12, 13 godina puno teže postići nego s onima koji suprošle godine otišli sa 18 godina. Ali, bili su izvrsni, uspjelismo opet i to me iskreno veseli.”

Govorećio samom nastupu Igor Kudeljnjak kaže da su trebali imati minimalno22 minute programa.

“Toje jako veliki program, pogotovo za taj dječji uzrast. Na festivalunema starosnih kategorija, jedna je jedina kategorija do 29 godinastarosti. Zamislite ove moje sa 12, 13 i one sa 25 godina, makar jebilo i ansambala još mlađih od nas, dječjih od desetak godina kojisviraju jako dobro. Naš program je trajao 24 minute, imali smo 6kompozicija .”

Sviralisu odlično, od kompozicije “Povratak Tauern Expressa”Brune Bjelinskog, Intermezzo iz opere Cavalleria Rusticana PietraMascagnia, Spring Waltz Marka Bertića bivšeg učenika križevačkeGlazbene škole, zatim Podravska jesen, Proljetna pjesma FelixaMendelsshona i filmska glazba iz filma “Dobar, loš, zao”Ennia Morriconea u obradi mog prijatelja Ranka Purića koji sa mnomradi na HRT-u. Doznao sam kasnije i da su dva člana stručnogžirija bili bliski suradnici Enia Morriconea. Mislio sam, to nećedobro završiti, ali oni su to toliko pohvalili da sam imao osjećajda ni sam Morichone to ne bi bolje izveo. Na kraju su rekli, tukompoziciju obavezno morate svirati na završnom koncertu. Dosta jezahtjevan program, za djecu je to bilo puno minuta apsolutnekoncentracije, ali uspjeli smo”.

Upratnji su, uz ravnateljicu Glazbene škole “Alberta Štrige”Branku Špoljar, išli i pojedini profesori škole, imali sumedicinsku pratnju, snimatelje, fotografa – Miro Habuš i MimiPetić. Posebno ih je obradovalo što je išao i gradonačelnik MarioRajn.

“Dragomi je da je išao gradonačelnik da i sam to doživi . I sam je rekaoda je tek kad je uživo vidio , shvatio veličinu tog nastupa, bitimeđu sto ansambala. Ime Križevaca se čulo među svim tim ljudima,među toliko medija, a pogotovo kad Križevci naprave takavrezultat… Drago mi je da nas prati i zahvaljujem svima koji naspodržavaju.

Sveje bilo u najboljem redu, rekao sam djeci – vodim vas i na krajsvijeta ako treba”!

Osamom festivalu Igor još dodaje:

“Toje ogroman festival, 92 ansambla iz 29 zemalja svijeta. Kad vidite tupovorku, otvaranje samog festivala – to su tisuće ljudi kojisudjeluju kao izvođači i još stotine koji rade na festivalu – toje oduševljenje.

Kvalitetase drži, rad i kontinuitet je tu. To je ono što djecu i učimo uGlazbenoj školi, da se do rezultata dolazi radom i trudom i da tunema druge formule. To je jedini ispravan način. Oni su cijelepraznike vježbali, bez pogovora dolazili na probe koje su bilenaporne” – kaže Igor te zahvaljuje svima koji su na bilo kojinačin pridonijeli, roditeljima, ravnateljici Glazbene škole AlbertaŠtrige Branki Špoljar od koje uvijek imaju podršku, Gradu igradonačelniku Mariju Rajnu i samim tamburašima .(J.I.) FOTOGRAFIJE: Milan Mimi Petić

Pratite nas na društvenim mrežama!