Zašto je dobro hodati bos?

Ljeti uživamo hodati bosi, prepustiti stopala oblucima na plaži ili osjetiti travu među prstima, no s bosim hodanjem u paketu idu i žuljevi ili barem tvrda koža. Žuljevi su bolni, a tvrda koža estetski neprihvatljiva.

No, nedavna studija, objavljena u časopisu Nature, pokazala je da žuljevi koji prirodno nastaju kada hodamo bosi nude stopalima bolju zaštitu i udobnost, no što to mogu i najbolje cipele.

Za razliku od cipele, žuljevi osiguravaju stopalima zaštitu bez da žrtvuju prirodnost hoda. Cipele, nasuprot tome, smanjuju osjetljivost stopala i mijenjaju način na koji se pritisak prenosi sa stopala na zglobove i kukove.

Budući da su žuljevi evolucijsko rješenje za zaštitu stopala, Liebermanov tim odlučio je procijeniti jesu li žuljevi bolji od cipela. Analizirali su stopala oko stotinu odraslih osoba većinom iz Kenije. Polovica ih je većinu vremena hodala bosa, a druga polovica obuvena.

Pokazalo se da debljina žuljeva kod bosonogih hodača nije ublažila osjetljivost na dodir i sposobnost stopala da osjete tlo po kojem hodaju.

Nesputani signal koji u mozak šalju bosa stopala pomaže da bosonogi hodači održe ravnotežu, ojačaju mišiće i stvore jače neuronske veze između stopala i mozga.

“Savjetujemo roditeljima da im djeca hodaju bosa kako bi stimulirala živce u svrhu boljeg razvoja”, kaže voditelj studije Thomas Milani, profesor ljudske lokomotoerike sa Sveučilišta Chemnitz u Njemačkoj.

Znanstvenici su zaključili da hodanje u cipelama u u početku dobro djeluje na stopala pružajući im udobnost, no u konačnici će doći do većeg pritiska na zglobove, nego što je kod bosonogih hodača. (metroportal.hr)

Pratite nas na društvenim mrežama!