Na Križevačkom likovnom ljetu pop-up izložba i radionica Saše Živkovića

Slike od pijeska

U nizu križevačkih likovnih umjetnika koji su se ovih dana predstavljali svojim sugrađanima je i Saša Živković. U atriju Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci održao je pop-up izložbu i radionicu slikanja pijeskom s motivom ornamenta s nošnji
“Ovo je izložba fotodokumentacije nekih zadnjih deset godina mog rada gdje su zapravo pokazane fotografije mojih radova koje sam realizirao u Zagrebu, Zadru, Križevcima, Varaždinu i Koprivnici. Riječ je o jednom te istom motivu, jednoj “Mandali” koja je nastala tako što sam preuzeo dio jedne slike poznatog modernog slikara i arhitekta Vjenceslava Richtera.
To je jedan moj rad gdje ja zapravo koristim jednu neobičnu tehniku, a to je slikanje s pijeskom.
Ova tehnika nije baš uobičajena u zapadnoeuropskom slikarstvu, nego nam dolazi iz Tibeta, Indije i djelomično je koriste Navaho Indijanci u Sjevernoj Americi.

Ono što je zapravo tu posebno je upravo da ta slika ne traje. Mi u zapadnom društvu volimo nešto trajno, da stoji tisućama godina, a kod takve vrste slikarstva zapravo je to slika koja nestaje, nestalna instalacija koja govori upravo o toj prolaznosti svega, jer na kraju samo mijena vječna je” – izjavio nam je Saša Živković.

“Sa djecom sam započeo jednu malu radionicu gdje ćemo se baviti sa ornamentom križevačkih nošnji. Djeca rade crtež, ispunjavaju bojom, okušavaju se u slikanju pijeskom. Već sam to radio u Križevcima drugu godinu na festivalu KUFER”.

Naravno da uvijek ima i planova, a o njima Saša Živković kaže:
“Plan mi je otvoriti 1. kolovoza u 20 sati izložbu u Zagrebu i pozivam ovim putem ljude da dođu. Bit će opet jedna velika slika sa pijeskom, a to će biti u Galeriji Bačva u prostorijama Hrvatskog društva likovnih umjetnika. A onda mi je plan da se odmorim”. (J.I.)

Foto: H.S

Pratite nas na društvenim mrežama!