Nadareni glazbenik Luka Lovreković

Gitarom osvaja publiku

Predstavljamo mladog križevačkog glazbenika Luku Lovrekovića koji na svojim nastupima postiže brojne uspjehe, nagrade i priznanja.

“Sve je krenulo još u osnovnoj školi, u drugom razredu kad sam se upisao u Glazbenu školu Alberta Štrige u Križevcima. Odabrao sam za instrument gitaru, krenula su i prva natjecanja i prvi rezultati. Nakon toga srednja glazbena škola isto u Križevcima, pa Muzička akademija u Zagrebu na kojoj sam diplomirao prije mjesec dana.”

Samozatajni Luka Lovreković koji voli ipak više reći gitarom nego riječima,  kaže da je bilo puno natjecanja, putovanja i teško mu je izdvojiti neka od njih:

“Bilo je stvarno puno toga. Ove godine bilo je isto par lijepih uspjeha i solo, a imam i komorni trio s kojim redovno nastupam. Uz mene Trio Evocación čine još Lovro Peretić i Ivan Šimatović, obojica iz Zagreba.  Bilo je jako puno individualnih nagrada, ali možda jedna od najznačajnijih ove godine mi je kad sam bio u Bruxellesu u travnju gdje sam osvojio prvo snimanje CD-a. Snimit ću ga slijedeće godine i bit će vjerojatno izdan potkraj slijedeće godine. To je što se tiče solo gitare, a što se tiče komornog, osvojili smo isto nekih par velikih natjecanja, posebno u Italiji, pa nas možete pratiti na društvenim mrežama. I tamo smo isto osvojili snimanje CD-a. On je snimljen, trenutno smo u postupku montaže i očekuje se da bi trebao biti izdan krajem godine za talijansku kuću. Teško se probiti, ali nekako je sve krenulo jedno za drugim. Sve je išlo svojim tokom.”

Osim bavljenja glazbom solo i u komornom sastavu, Luka je zaposlen u Glazbenoj školi Alberta Štrige. Vratio se u Križevce podučavajući učenike i otkrivajući nove, mlade glazbene nade ovoga kraja. Zadovoljan je što ima dosta mladih gitarista.  O tome nam je ispričao:

“Radim u Glazbenoj školi Alberta Štrige od kraja prošle godine i planiram ostati raditi dalje u Križevcima. Ima talentiranih, mladih gitarista, koji su perspektivni i veselimo se vidjeti njihov napredak, ali ne samo njih. Cijela škola je poznata po vrsnim glazbenicima, tu je tamburica i drugi instrumenti. Možemo stvarno biti sretni s našom školom  i hvala našoj ravnateljici Branki Špoljar koja sve drži na okupu.”

Luka Lovreković ima i dalje planove, pred njim je zasigurno još niz nastupa, nagrada, priznanja i pohvala jer njegova glazba to i zaslužuje.

“Prošao sam prijemni na Kunstuniversitätu u Grazu i slijedeće akademske godine, od listopada tamo ću nastaviti svoje obrazovanje u klasi profesora Lucasza Kuropaczewskog iz Poljske . Veselim se novim izazovima koji me čekaju. Uz posao i nastavak obrazovanja te nastupe, neće biti dosadno iduću godinu. Obaveza će biti puno. Imamo još par koncerata sa Komornim triom, turneju u Poljskoj za mjesec dana i onda kreću solo pripreme za snimanje CD-a, nastupi, koncerti, natjecanja  tako da će biti radno.”

Na pitanje tko mu je od kompozitora uzor, Luka nije htio nikoga posebno izdvojiti, jer kaže da je to stvarno teško pitanje.

“Stvarno ne mogu reći tko mi je jedan uzor, jer ih ima puno i ne samo gitarista, nego općenito glazbenika koje slušam i iz kojih izvlačim inspiraciju. To vjerojatno ovisi i od sezone do sezone.”

Prvi nastupi bili su u Glazbenoj školi “Alberta Štrige” i na održavanju raznih manifestacija. To se uvijek pamti, kaže Luka:

” To mi je puno značilo, probilo je led. Bilo je puno događanja i mogu biti zahvalan svojoj bivšoj profesorici Tamari Perc s kojom sam bio od trećeg razreda osnovne, pa sve do kraja srednje škole. Nema ništa ljepše od toga nego, nakon što sam  u Križevcima prošao cijelo obrazovanje  da se i vratim tu, nastavim svoj rad i upravo ono što sam naučio da prenosim slijedećim generacijama” – kazao nam je Luka.

Poželjeli smo mu puno sreće u daljnjem radu, na nastupima, puno dobre glazbe i zadovoljnih slušatelja koji ga nagrađuju ogromnim pljeskom. (J.I.)

Foto: Radio Križevci i Trio Evocación

Pratite nas na društvenim mrežama!