PU – Tjedna informacija za 5. do 11. kolovoza 2019.g.

U proteklom tjednu zabilježeno je 13 kaznenih djela, devet prometnih nesreća i sedam prekršaja narušavanja javnog reda i mira

STANJE KRIMINALITETA

U proteklom tjednu zabilježeno je 13 kaznenih djela, od kojih 11 kaznenih djela općeg kriminaliteta i dva kaznena djela iz područja maloljetničke delikvencije.
Kazneno je prijavljeno devet osoba.

STANJE JAVNOG REDA I MIRA

Zabilježeno je sedam prekršaja narušavanja javnog reda i mira, od kojih tri prekršaja svađe i vike, prekršaj tučnjave, prekršaj omalovažavanja i vrijeđanja policijskih službenika, prekršaj naročito drskog i nepristojnog ponašanja te prekršaj davanja alkoholnih pića osobama pod utjecajem alkohola.
Prekršajno je prijavljeno devet osoba.    

STANJE SIGURNOSTI PROMETA

Zabilježeno je devet prometnih nesreća, od kojih tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i šest s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Teško ozlijeđen je vozač četverocikla, a lakše su ozlijeđeni vozač motocikla te vozač i putnik osobnog automobila.

ZAŠTITA OD POŽARA

OSTALI DOGAĐAJI


Dobro je podsjetiti

Brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća 

Brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).
Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 km/h ili povećati na npr. 60 km/h. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti.
Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila. 

Vozači motocikla i mopeda – oprezno  prometu

Dolaskom toplijeg vremena povećan je broja mopeda i motocikala u prometu na cestama.Kako bi smanjili stradavanje ove kategorije sudionika u prometu, a posebice prevenirali događanje prometnih nesreća s najtežim posljedicama, svim vozačima mopeda i motocikala savjetujemo da:
• obavezno koriste homologiranu zaštitnu kacigu, te da ju pravilno pričvrste,
• ne upravljaju ovim kategorijama vozila prije stjecanja prava odnosno bez položenog vozačkog ispita za odgovarajuću kategoriju vozila,
• ne konzumiraju alkoholna pića prije i tijekom vožnje,
• poštuju ograničenja brzine kretanja vozila,
• ne kreću naglo iz mjesta (tzv. „startanje“) i da ne koče naglo i nepotrebno,
• ne pretječu druga vozila na nepreglednim mjestima (zavoji, prijevoji, nadvožnjaci i drugo) i kolone vozila,
• ne vrše preinake na svojim vozilima kojima pojačavaju snagu motora ili povećavaju razinu buke,
• na vozilu imaju upaljena svjetla,
• ne prevoze djecu,
• ne prevoze više osoba na vozilu od onog broja koji je upisan u prometnu dozvolu,
• ne sjedaju na moped ili motocikl ukoliko su umorni i pod utjecajem lijekova,
• vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila, te važnosti prometne dozvole i osiguranja vozila,
• pravovremeno ostale sudionike u prometu obavijeste o promjeni smjera kretanja ili zaustavljanja.

Pratite nas na društvenim mrežama!