Rezultati pojačanog nadzora prometa – sankcionirano 123 prometna prekršaja

Tijekom vikenda, od 9. do 12. kolovoza, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća od kojih jedna prometna nesreća s ozlijeđenim osobama, u kojoj su dvije osobe lakše ozlijeđene.

Prometne nesreće su zabilježene poradi brzine neprimjerene uvjetima (3), vožnje na nedovoljnoj udaljenosti i nepropisnog skretanja.
 
Vozač pod utjecajem alkohola izazvali su tri prometne nesreće, pri čemu je jednu nesreću izazvala mlada vozačica pod utjecajem alkohola.
 
Tijekom vikenda su sankcionirana 123 prometna prekršaja od kojih 19 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 50 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 17 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i tri prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
Tijekom provedbe pojačanog nadzora dva vozača su bila smještena u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Uhićena su bila dva vozača, te  je proveden jedan žurni prekršajni postupak, u kojem je vozač kažnjen visokom novčanom kaznom te mu je izrečena dugotrajna zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima.

Najveća koncentracija alkohola
zabilježena je u subotu, 10. kolovoza, u 17.30 sati u Kudrinka ulici u Đurđevcu, kada je 51 – godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,88 promila. Vozač je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u petak, 9. kolovoza, u 10.55 sati na DC 2, u Virovskoj ulici u Novigradu Podravskom, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 119 kilometara na sat iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila ograničena na 60 kilometara na sat.
Tijekom vikenda dva mlada vozača su sankcionirana poradi upravljanja vozilom za vrijeme kada u organizmu imaju alkohola (00,00 do 0,50 g/kg – 1; 0,50 – 1,00 g/kg – 1).

Najveća koncentracija kod mladih vozača, utvrđena je u nedjelju, 11. kolovoza, u 18.20 sati, u mjestu Miholec kod 20-godišnje vozačice koja je upravljala osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 0,81 promila, pri čemu je izazvala prometnu nesreću s materijalnom štetom.
Mladi vozači sankcionirani su i poradi nekorištenja sigurnosnog pojasa (4), nepropisnog korištenja mobitela (1), prekoračenja dopuštene brzine kretanja (1), nenošenja vozačke dozvole (1) i nepoštivanja značenja prometnog znaka (2). 
 
Tijekom pojačanog nadzora prometa u nadzoru prometa u činjenju prekršaja zatečena su tri recidivista koji su počinili ukupno četiri prometna prekršaja od kojih tri prekršaja upravljanja motornim vozilima za vrijeme kada su u organizmu imali alkohola i jedan prekršaj upravljanje motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje. 

Oprezno u prometu
Kako nam tijekom tjedna predstoje visoke temperature, apeliramo na vozače da za osvježenje koriste bezalkoholna pića te ih podsjećamo da upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića uvelike povećava mogućnost izazivanja prometnih nesreća i stradavanja u istima.
Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića.
Sve sudionike u prometu molimo za poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora.
Ističemo da vozači koji skreću ulijevo, prije samog skretanja, moraju propustiti sva vozila i sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno.
Vozače koji imaju namjeru skrenuti ili namjeru pretjecati vozilo ispred sebe, molimo da se uvjere da rečene radnje mogu sigurno izvesti, te da pravovremenim uključivanjem odgovarajućih pokazivača smjera o svojoj namjeri obavijeste ostale sudionike u prometu.
Naglašavamo da je nužno poštivati postojeća ograničenja brzine kretanja, te brzinu uskladiti s karakteristikama ceste (zavoj, raskrižje i dr.), prometnom signalizacijom te vidljivošću i preglednošću ceste.
Za vrijeme povremenih kišnih oborina, koje nam predstoje u tjednu, molimo vozače da smanje brzinu kretanja svojih vozila i povećaju međusobni razmak.
Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače, te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila, te da prate prometnu signalizaciju i postupaju sukladno njoj.
Za povećan oprez, poglavito prilikom kretanja kroz raskrižja, skretanja i uključivanja u promet molimo vozače starije životne dobi. Također, vozače bicikala starije dobi molimo za povećani oprez prilikom silaska s bicikla ili sjedanja na bicikl kako ne bi došlo do pada i ozljeđivanja istih.
Vozače bicikala podsjećamo da su obavezni se kretati postojećim biciklističkim stazama i trakama. Ujedno ih podsjećamo da su se prilikom uključivanja u promet na cesti s biciklističke staze, iz dvorišta i sličnih površina dužni uvjeriti da ovu radnju mogu sigurno izvršiti, te pritom moraju propustiti sva vozila koja se kreću cestom na koju se uključuju. Također ih podsjećamo da obilježeni pješački prijelazi nisu namijenjeni kretanju vozača bicikala već pješaka, te je stoga nužno da vozači dolaskom do pješačkih prijelaza siđu s bicikla i pješice, gurajući bicikl kraj sebe, prijeđu preko ceste, nakon što se uvjere da istu mogu sigurno prijeći.
 
Na građane apeliramo da ne upravljaju mopedima i motociklima ukoliko ne posjeduju vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije. Vozače mopeda i motocikala pozivamo na poštivanje prometnih propisa i znakova, a posebice onih koji se odnose na ograničenje brzinu kretanja vozila, pretjecanje, obilaženje, poštivanje prednosti prolaska i korištenje homologirane zaštitne motociklističke kacige, 
Vozače motornih vozila molimo da obrate pozornost na vozače mopeda, motocikala i bicikala, te da u njihovoj blizini budu oprezni, te da poštuju njihovo pravo prvenstva prolaska kroz raskrižja (ukoliko ih imaju sukladno postavljenoj prometnoj signalizaciji), kao i da prilikom skretanja obavezno provjere tzv. „mrtvi kut“.
Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene autosjedalice.
Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.

Pratite nas na društvenim mrežama!