Antička Grčka – fascinantne činjenice

Pročitajte!

Mnogo djece u nekom trenutku dožive period u kojem su opsjednuti starim narodima i njihovim izumima. Obično su to stari Egipćani te njihovi faraoni i bogovi, a često u interest uzmu i legende i mitove raznih kultura, od kojih su najčešći grčki mitovi.

Grci spadaju pod jedne od najnaprednijih naroda u povijesti bez kojih vjerojatno ne bismo imali geometriju, demokraciju i neke aspekte medicine. Aristotelove, Platonove te Sokratove mudrosti i teorije su nešto što su sastavni dio nastavnog plana i programa osnovne i srednje škole. Iako o Antičkoj Grčkoj znamo najviše iz školskog gradiva (koje je do sada izblijedilo) i dokumentaraca koje ponekad pogledamo s jednim okom, postoje vrlo zanimljive stvari o tom narodu koje se ne uče u školi.

 1. Riječ škola dolazi od grčke riječi koja znači “slobodno vrijeme”.
 2. Grci su trenirali goli kako bi bili svjesniji stanja njihovog izgleda i stanja tijela.
 3. Bogata djeca, odnosno tinejdžeri, imali su privatnog učitelja i savjetnika s kojima su se često upuštali u ljubavne veze.
 4. Grčka riječ “idiot” znači svatko tko nije političar. (ironija..)
 5. Zbog njihovih vjerovanja u legende i mitove, bacanje jabuke u nekoga je značilo izjavljivanje ljubavi.
 6. Stari Grci su često kupovali i prodavali svoje robove, a sol im je služila kao valuta.
 7. Iako je teorija Nikole Kopernika da je Sunce u središtu i planeti se okreću oko njega iznesena i od nekih prihvaćena tek u 16. Stoljeću, prvi zapisi o takvoj postavci svemira datiraju još iz 3. st. pr. Kr.
 8. Iako je demokracija sustav koja je navelike promijenio svijet zahvaljujući Grcima, u Antičkoj Grčkoj trajala je samo 185 godina.
 9. Mjesec dana prije Olimpijskih igara sve vrste ratova bile su zabranjene, a tijekom održavanja olimpijade, sve vrste smrtnih kazna se nisu održavale.
 10. Određena grupa ljudi u Grčkoj još uvijek vjeruje u mitove, legende i bogove iz vremena Antičke Grčke.
  (E.B.)
Pratite nas na društvenim mrežama!