Imendan slavi Alen, Petar i Strahimir!

Ime “Alen” je došlo u srednjem vijeku s Normanima u Englesku. Značenje nije sigurno. Možda je nastalo od keltskog “al” što znači “mala stijena”. Po nekim teorijama ime znači “iz plemena Alana”. Ime je u obliku “Alan” poznato u Engleskoj, SAD, Kanadi ali i u istočnoeuropskim zemljama. U Bosni i Hrvatskoj se češće koristi forma Alen te po nekim pretpostavkama kod Bošnjaka je modificirano od Alem (arapski ΄Alam ima značenje “znak”) ili je skraćeni oblik imena Alendar (modificirano od Alendar).

Strahimir -Slavensko ime izvedeno iz riječi: strah + mir. Ime sadrži u sebi osnovu “mir” koja je veoma zastupljena u mnogim slavenskim imenima. U prenesenom značenju ime je želja roditelja da dijete bude spokojno, staloženo, zadovoljno i u miru. Izvodi poreklo od korjena “strah”. U prošlosti kad se još vjerovalo da riječ ima djelovanje magije nadjevalo se djetetu u funkciji zastrašivanja zlih duhova koji se klone onog koji ulijeva strah, ili je naprosto izražavalo “strah od Boga”.

Petar– ime grčkog porijekla izvedeno od riječi “petros” ( grčki πέτρος ) i znači “kamen”, “stijena”, pa je značenje imena “nepokolebljiv, odlučan i postojan kao stijena”. Ime je jednog od dvanaestorice Hristovih apostola. Ime Petar je u raznim varijantama popularno širom kršćanskog svijeta od davnina do danas. Na prostoru Hrvatske, Srbije, Makedonije i BiH se ovo ime posljednjih godina nalazi na vrhu lista najpopularnijih imena za dječake.U Njemačkoj je ime u varijanti “Peter” je najčešće davano ime u posljednjih 120 godina, ali mu je popularnost opala od 1990. pa na ovamo.

Izvor: Knjiga imena, Foto: Š.V

Pratite nas na društvenim mrežama!