Dogodilo se na današnji dan- 06. rujna

Na današnji dan 1985. Rođena je Matea Elezović, hrvatska glumica

Na današnji dan 1991. vraćeno je ime jednom od najljepših europskih gradova, Sankt Peterburgu, koji se od 1924. zvao Lenjingrad. Nastao je početkom 18. stoljeća, nakon što je Rusija u tom dijelu izbila na more. Osnivanjem Sankt Peterburga, car je tamo prebacio sjedište Rusije iz Moskve. Grad je službeno nazvan po sv. Petru, ali mnogi smatraju da je njegov osnivač, ruski car Petar Veliki, grad nazvao po sebi. Ime Petrograd je nosio između 1914. i 1924. kada se tijekom Prvog svjetskog rata Rusija okreće narodnim vrijednostima. Za sovjetskog režima zvao se Lenjingrad, po Vladimiru Iljiču Lenjinu. Grad je poznat i po skraćenom imenu Piter, kako ga zovu njegovi stanovnici.

Diana, princeza od Walesa, tragično je poginula u Parizu 31. kolovoza 1997. a pokopana je nekoliko dana kasnije, 6. rujna. Javni pokop započeo je u devet sati ujutro u Londonu, kada je pogrebna procesija krenula iz Kensingtonske palače. Lijes je nošen do palače St. James. Službena ceremonija održana je u Westminsterskoj opatiji, a završila je na grobu u Althorpu. U Westminsterskoj opatiji bilo je 2.000 ljudi, a prijenos na britanskoj televiziji pratilo je više od 32 milijuna ljudi. No, to nije ništa prema brojkama iz cijelog svijeta – Dianin pogreb pratile su čak 2,5 milijarde ljudi, čime je postao jedan od najgledanijih događaja u povijesti.

06. rujna 1939. godine održala se bitka kod Barking Creeka u Drugom svjetskom ratu, ali ne između Njemačke i Velike Britanije. Naime, neidentificirana letjelica, kako je bilo javljeno, približavala se britanskom Essexu. Dogodila se kobna pogreška tijekom uzbune za zračnu opasnost koja je za posljedicu imala to da su dva RAF-ova Spitfirea srušila druga dva RAF-ova Hurricanea. Uzbuna o zračnoj opasnosti na kraju se pokazala lažnom.

Izvor: Wikipedia, Foto: Facebook, Wikipedia

Pratite nas na društvenim mrežama!