Danas je “Dan šeste milijarde”. Ako ne znate zašto, pročitajte u nastavku.

Godine 1804. naš je planet nastanjivalo milijardu ljudi. Od tada je prošlo 212 godina, a svijet nas danas broji više od sedam milijardi. Na pojedinim internetskim stranicama možete i pratiti stopu nataliteta i mortaliteta na svjetskoj razini, koja se mijenja svake sekunde. godine1999. prognoziralo se da će broj stanovnika Zemlje dosegnuti šest milijardi, što se i dogodilo. 12. je listopada te godine u naselju Koševo u Sarajevu, rođen šestmilijarditi stanovnik naše planete, Adnan Mević, u ponoć i jednu minutu. U Sarajevu se tada nalazio i tadašnji UN-ov glavni tajnik, Koffi Annan, pa je iskoristio priliku za posjet. U svom je govoru izjavio da ta beba osvjetljava put tolerancije i razumijevanja za sve ljude na svijetu.

Kao što to obično biva s ovakvim datumima, postoji i druga strana priče. Pojedini se demografi ne slažu s navedenim datumom. Objašnjavaju da se prema istraživanjima, Dan šeste milijarde trebao dogoditi između 18. i 19. lipnja, a ne 12. listopada. No, UN-ov fond za demografiju ili United Nation`s Population Fund, prihvatio je ovaj datum i rođenje Adnanakao službeni dan kada je Zemlju nastanilo šest milijardi stanovnika.

Zanimljiv je podatak i da je bilo potrebno samo 12 godina, da se broj stanovnika na zemaljskog kugli poveća s 5 na 6, a zatim i na 7 milijardi. Pet milijardi stanovnika Zemlja je brojala 1987, a Dan sedme milijarde obilježen je 31. listopada 2011. godine. Porast broja stanovnika bilježi se svake godine, a prognoze su da će do 2050. godine ukupna brojka dosegnuti i do deset milijardi ljudi.

Pratite nas na društvenim mrežama!