Održano 12. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj

U organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od 2. do 4. listopada u Javnoj ustanovi Nacionalni park Plitvička jezera“ u Hotelu Jezero održano je 12. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj – s međunarodnim sudjelovanjem.

Na savjetovanju je sudjelovala i ravnateljica Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci, Marjana Janeš-Žulj, koja je održala izlaganje na temu: Prva „sunčana“ knjižnica: izgradnja fotonaponske elektrane na krovu Gradske knjižnice „Franjo Marković Križevci“, i tako predstavila projekt široj knjižničnoj javnosti s pozivom da se i druge knjižnice i njihove lokalne zajednice priključe stvaranju energetski samoodrživih kvartova budućnosti.

  • Preseljenjem knjižnice u obnovljeni prostor na Trgu sv. Florijana 14, od 1.400 m²  i  krova površine 110 m², stvorili su se uvjeti  ugradnje fotonaponske elektrane snage 30 kW što dugoročno omogućava samoodrživost u energetskom pogledu,  optimizacija lokalnih energetskih sustava i ušteda te racionalizacija sredstava. Elektrana omogućuje uštedu 31,5 t/god. CO2 i  time knjižnica postaje dio samoodrživog kvarta budućnosti. Vlastitom proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora dugoročno će se smanjiti računi za struju, a više prihoda ostati će raspoloživo za ulaganje u nabavu knjižne građe i razvoj knjižnice.
  • Zahvaljujem Gradu Križevcima i gradonačelniku Mariu Rajnu i Zelenoj energetskoj zadruzi- ZEZinvest platformi (www.zezinvest.community), a posebno svim ulagačima što su prepoznali mogućnost nastavka projekta sunčanih krovova upravo na izgradnji fotonaponske elektrane na krovu Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci.
  • Knjižnica će i nadalje putem literature, radionica, tribina, filmskih projekcija, izložbi i drugih programa te vlastitim primjerom promicati uporabu obnovljivih izvora energije,  energetske održivosti, nužnosti niskoenergetske i zelene gradnje, racionalnog korištenja energije u neposrednoj potrošnji te održivog razvoja “Zelenoga grada“.

Uz izlaganje ravnateljica je sudjelovala na radionicama, predavanjima i okruglim stolovima gdje su predstavljeni primjeri dobre prakse u knjižničarstvu, ali se raspravljalo i o problemima, donošenju nacionalne strategije razvoja knjižnica u RH, novim standardima za narodne knjižnice i dr.,  s glavnom temom savjetovanja: Promjene u narodnom knjižničarstvu- stvarnost, potrebe i suvremeni trendovi. Domaćin skupa bila je Samostalna narodna knjižnica Gospić, glavni organizator skupa je NSK, zemlja partner skupa bila je Slovenija.

Pratite nas na društvenim mrežama!