Otvorena izložba “Tragovi prošlosti iz Kneževe palače u Ninu”

Jučer, 4. Listopada u Likovnoj galeriji otvorena je izložba “Tragovi prošlosti iz Kneževe palače u Ninu” čija je autorica mr. sc. Majda Dadić, voditeljica odjela Muzeja ninskih starina.

”Ova izložba predstavlja istraživanja koja su vršena 2009./2010. godine unutar prostora nekadašnje osnovne škole prilikom prenamjene te zgrade u zgradu gradske uprave te da bi se ta zgrada mogla obnoviti bilo je potrebno izvršiti zaštitna arheološka istraživanja. Nama je već bilo poznato da je zgrada građena na temeljima palače Ninskog kneza i te pretpostavke su se obistinile. Bilo je lijepo pronaći keramičkog materijala koji nam je bio vrlo značajan radi toga što smo pronašli vrlo stare predmete koji se vezuju za gradnju samog objekta. Najstariji predmet, vrč je datiran krajem 13. stoljeća što nam je dalo tragove o starosti same građevine.” – kazala je Majda.

U ime Grada Križevaca prisutnima se obratio resorni pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel koji je pozdravio prisutne, zahvalio autorici na izložbi te je zatim otvorio.

Izložba je u organizaciji Gradskog muzeja Križevci i Arheološkog muzeja Zadar – Odjel “Muzej ninskih starina”, a otvorena je do 19. listopada. (hs)

Pratite nas na društvenim mrežama!