Treću godinu za redom Gradu Križevcima odobren EU projekt školske prehrane učenika u riziku od siromaštva

Gradu Križevcima odobren je za financiranje EU projekt ”Školska prehrana za djecu u riziku od siromaštva na području Grada Križevaca u školskoj godini 2019.-2020.” ukupne vrijednosti 753.705,20 kuna, čime su za tekuću školsku godinu osigurana sredstva za prehranu ukupno 767 učenika koji žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva.

Projekt se provodi u matičnoj i područnim školama OŠ Ljudevita Modeca Križevci i OŠ ”Vladimir Nazor” Križevci te u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci, i to:

u matičnim školama prehrana će se odvijati u školskoj kuhinji, kao i do sada, gdje će se, osiguranjem dodatnih sredstava za prehranu djece u riziku od siromaštva, omogućiti veći broj korisnika školske kuhinje;
u područnim školama organizirat će se dostava tzv. ”lunch” paketa, vodeći računa da takav obrok osigurava kvalitetnu, raznovrsnu, količinski i nutritivno dostatnu prehranu učenika, sukladno Normativima za prehranu učenika u osnovnoj školi.

Time je Grad Križevci treću godinu za redom osigurao značajan iznos EU sredstava za poboljšanje standarda učenika osnovnih škola kojima je osnivač:

Školska godina Broj učenika za koje je osigurana školska prehrana Ukupna vrijednost projekta
2017./2018. 487 učenika 456.209,50 kuna
2018./2019. 617 učenika 611.099,00 kuna
2019./2020. 767 učenika 753.705,20 kuna
Ukupno 1.821.013,70 kuna

Kriterije za ostvarivanje prava na besplatnu prehranu učenika u okviru ovog projekta, zajednički su utvrdili Grad i škole, a zatim je kriterije Odlukom usvojila svaka škola. Trenutno je u tijeku procedura izrade Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Važno je napomenuti da je Grad Križevci s provedbom projekta krenuo od početka školske godine 2019./2020., vodeći računa o tome da postupak evaluacije projekta može potrajati, a s obzirom na činjenicu da, ukoliko se projekt odobri, troškovi besplatne prehrane učenika koji zadovoljavaju propisane kriterije se priznaju za cijelu školsku godinu, neovisno o tome kada je donesena odluka o financiranju (dakle, i za mjesece koji su prethodili odluci o financiranju projekta). Stoga je Grad Križevci preuzeo rizik da će, ako projekt ne bude odobren, snositi troškove školske prehrane učenika u riziku od siromaštva te sa školskom prehranom u matičnoj školi i dostavom obroka u područne škole započeo već u rujnu.

Pozivamo sve potencijalne korisnike prava na besplatnu prehranu, koji do sada nisu podnijeli zahtjev i dostavili dokaznu dokumentaciju za školsku godinu 2019./2020., da se radi ostvarivanja istog obrate socijalnom radniku škole ili razredniku učenika.

Pratite nas na društvenim mrežama!