Kako brinuti o živom božićnom drvcu

Ako želite božićno drvce koje može dalje nastaviti živjeti u vašem dvorištu, najbolje je kupiti biljku u posudi. Plemenita jela spada među najkvalitetnija drvca jer njene iglice tupih vrhova najmanje otpadaju. Uz nju su preporučljive i Kavkaska jela te plava smreka Glauca čije se iglice također dosta dobro drže na granama. Obična smreka kod nas je ipak najzastupljenija zbog pristupačne cijene, ali u tom se slučaju pripremite na jače opadanje iglica i čišćenje kao i kod običnog bora.

Kako se brinuti za živo drvo tijekom blagdana?
Živo stablo treba biti tretirano s više pažnje nego uobičajeno sječeno stablo, jer ono treba preživjeti kad se ponovno zasadi. Najbitnije je da drvce dobije dovoljno vode (ali ne previše) i da ne bude u pretoploj prostoriji. Ako ga predugo držite na visokoj temperaturi, veće su šanse za njegovu propast jer će razlika u temperaturi biti prevelika. Najbolje je da sobu s drvetom držite što je moguće hladniju, a ako je moguće, koristite male LED lampice i minimalno ukrasa.

Sadnja božićnog drvca
Prije nego što jako zahladi i tlo se smrzne, iskopajte rupu dva puta širu od veličine busena. Prekrijte ju nekom ceradom u slučaju da dođe do mraza.

Drvce nakon božićnih blagdana prvo staviti u garažu ili neku hladniju prostoriju. Obavezno odaberite topliji dan s temperaturom iznad nule. Drvo posadite u rupu pazeći da dobijete ispravnu dubinu. Korijenska kugla i deblo ne smiju se zakopati dublje u zemlju nego što su bili u loncu. Sadnicu pokrijte zemljom, zalijte ju i lagano utabajte nogama.

Što je dobro znati o božićnim drvcima?

Za najbolje rezultate, nanesite organski malč oko baze stabla i pripazite na vlagu tla oko njega. Nakon što ste posadili bor, on zasigurno neće promijeniti izgled najmanje jednu godinu jer je to period u kojem bor stagnira. Jednu do dvije godine na boru neće izrasti nove grane i iglice što je normalno i oko toga se ne treba zabrinjavati.

Najljepše i najzelenije rješenje je za blagdane kupiti pravi, živi bor. Ne samo da donosi miris u kuću, nego produljuje njegov životni vijek. Bor je vraćen u prirodu, a pri tome se izbjegava odlaganje jelki na smetlišta koja svake godinu budu pretrpana.

agro-klub.com

Pratite nas na društvenim mrežama!