Uz 3. prosinac – Međunarodni dan osoba s invaliditetom – održana akcija obilaska parkirališta

Uz današnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinac, Udruga
osoba s invaliditetom Križevci u suradnji s Gradom Križevcima i Policijskom postajom Križevci provela je akciju obilaska parkirališta na području grada kako bi se apeliralo na svijest vozača da poštuju osobe s invaliditetom i ne zauzimaju označena parkirna mjesta.
Predstavnici Udruge osoba s invaliditetom Križevci zajedno s predstavnicima Grada Križevaca i Policijske postaje Križevci obišli su parkirališta na području grada te apelirali na svijest i prometnu kulturu građana, posebno vozača da poštuju prometne propise i prometne znakove koji označavaju parkirna mjesta rezervirana za osobe s invaliditetom kako bi im kao sudionicima u prometu na cesti olakšali njihovo svakodnevno sudjelovanje u prometu. Obišli smo zajedno s njima neka parkirališta u gradu. U tom trenutku nismo zatekli vozače u prekršaju da su zauzeli parkirališna mjesta označena za osobe s invaliditetom, no poznato je, a i sami smo se mogli često u to uvjeriti, da pojedini vozači krše to pravilo i ne poštuju prometne propise. Stoga im je upućen apel “Poštujte osobe s invaliditetom i osigurajte im jednak pristup i jednake mogućnosti”.

Ovom prilikom predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci Petar
Gatarić čestitao je osobama s invaliditetom njihov dan te kazao da je tema
ovogodišnjeg Međunarodnog dana osoba s invaliditetom “Promicanje
sudjelovanja osoba s invaliditetom i njihovog vodstva: poduzimanje akcija na Razvojnoj agendi 2030!. “Ove godine Međunarodni dan osoba s invaliditetom fokusiran je na osnaživanje osoba s invaliditetom za inkluzivan, pravedan i održiv razvoj kako je predviđeno Agendom za održivi razvoj 2030, koja se obvezuje da “nikoga neće ostaviti iza sebe ” i priznaje invalidnost kao sveobuhvatno pitanje koje će se uzeti u obzir u provedbi njegovih 17 ciljeva održivog razvoja” – kazao je Petar Gatarić.

Načelnik Policijske postaje Križevci Ivan Pukec kazao je da policija dijeli
promotivne letke građanima s napomenom da vozači ne parkiraju svoja
vozila na mjesta rezervirana za osobe s invaliditetom.
“Predviđena je novčana kazna od 700 kuna za prekršaj parkiranja na mjestu za vozila osoba s invaliditetom. Cilj ove akcije je povećati svijest građana, dovoljno je na kolniku vidjeti žute oznake i da vozači ne parkiraju na ta mjesta” – rekao je Ivan Pukec.

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn čestitao je osobama s invaliditetom
njihov dan, zahvalio Udruzi osoba s invaliditetom na suradnji te istakao da je ova udruga po mnogo čemu prepoznata kao predvodnica društvenih inovacija i inkluzivnosti osoba s invaliditetom u društveni život
grada i proaktivno djelovanje. “Strategija izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom i dokumenti koje ćemo nastaviti 2020. godine prvenstveno su rezultat aktivnosti i inicijative Udruge osoba s invaliditetom koju smo mi svesrdno prihvatili i slijedili sugestije.
Danas je na sjednici Gradskog vijeća Strategija Grada Križevaca za 2021.- godinu. Svakako da će i sastavni dio tog krovnog dokumenta razvoja
cijelog grada upravo biti i Strategija izjednačavanje mogućnosti, ali i
participacija u drugim područjima gdje članovi Udruge osoba s invaliditetom mogu biti itekako vrijedni dionici Strategije. Ne samo razvoj infrastrukture i prilagođenost što je ono temeljno, već i dio uključivanja u poduzetništvo i smanjenja nezaposlenosti. Uvijek ističemo kako u Hedoni, socijalnom poduzeću rade osobe s invaliditetom i stručnjaci i doprinose smanjenju nezaposlenosti u Križevcima. Na tome im zahvaljujem i vjerujem u daljnju kvalitetnu suradnju. Zahvaljujem i Policijskoj postaji Križevci što se uključila u ovu akciju jer naše djelovanje treba biti preventivno i na osvješćivanju , a ne samo represivno. Ovdje je to upravo prepoznato i neka na ovome ne ostane samo na 3. prosincu, razmišljajmo o tome svaki dan da naši sugrađani, osobe s invaliditetom mogu u punopravnom smislu biti dionici gradskog života Grada Križevaca” – kazao je gradonačelnik Mario Rajn i čestitao Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

ji/hs/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!