Važnih šest mjeseci pred Hrvatskom i cijelom Europskom unijom

Neposredno prije sastanka u Westinu, Plenković se sastao sa Sassolijem u Banskim dvorima, gdje su razgovarali o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, pregovorima o novom europskom proračunu, Brexitu te sastanku na vrhu u Zagrebu sa zemljama jugoistočne Europe na kojem se želi otvoriti tema proširenja Europske unije.

Na konferenciji za medije, Plenković je izrazio zadovoljstvo što je inauguracija i šire senzibiliziranje javnosti za početak predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, započelo današnjim susretom Vlade Republike Hrvatske i Konferencije predsjednika Europskog parlamenta, u kojoj su uz predsjednika i predstavnici svih političkih skupina u Europskom parlamentu te je ponovio naglaske obrađenih tema.

Napomenuo je da će  zadaća Hrvatske, s novim predsjedateljem Europskog vijeća Charlesom Michelom, biti posebno zahtjevna u mirenju tih različitih interesa u narednim mjesecima, kako bi se idući proračunski okvir mogao početi nesmetano implementirati od siječnja 2021. godine.

Predsjednik Europskoga parlamenta David Sassoli  zadovoljan je što je Konferencija produbljena temeljitom razmjenom mišljenja o pitanjima koja su “na srcu” Europskoga parlamenta u početku saziva.

Zadaća je Hrvatske, pojasnio je, da u suradnji s Europskim parlamentom, Vijećem i Komisijom najprije strukturira cijeli proces, koji treba omogućiti, dodao je premijer, najširem krugu europskih građana da daju doprinos tome kako da Unija bolje funkcionira.

Vlada RH

Pratite nas na društvenim mrežama!