Beroš: Prosvjed medicinara je legitiman, ali nema opravdanja za manipuliranje činjenicama

Na zagrebačkom Zrinjevcu za 11 sati najavljen je prosvjed sindikata medicinskih sestara i tehničara, među ostalim, i zbog uvođenja COVID potvrda za zdravstvene djelatnike. Iz Ministarstva zdravstva poručuju – da nitko nije i neće biti prisiljavan na cijepljenje, ali da su dužni poduzimati sve mjere zaštite u sprječavanju ulaska virusa i širenja zaraze u zdravstvenom, posebno bolničkom sustavu.

– Nijedan građanin Hrvatske, pa ni zdravstveni djelatnici, nisu prisiljavani na cijepljenje, ali nemamo pravo odustajati od poduzimanja svih mjera u zaštiti pacijenata u bolnicama i korisnika usluga u ustanovama socijalne skrbi od zaraze COVID-19. Današnji sindikalni protest dijela medicinskih sestara i tehničara legitiman je i demokratski način izražavanja stajališta i zahtjeva prava zaposlenika, ali nema mjesta manipuliranju činjenicama, ističe ministar zdravstva Vili Beroš, prenosi HRT.

Uvođenje sigurnosnih mjera u ustanovama zdravstva i socijalne zaštite početkom listopada, od kada će svi zaposlenici dolazak na rad i obavljanje svakodnevnih poslova moći ostvarivati uz pomoć potvrda o cijepljenju odnosno preboljenju zaraze ili uz redovito testiranje na COVID-19, u jednom dijelu javnosti potiče rasprave o tom pitanju, a neke od sindikata zaposlenika u zdravstvenom sektoru ponukao je na javni protest.

– Za danas najavljeni protest Sindikata medicinskih sestara i tehničara zajedno, koji okuplja dio tih zdravstvenih djelatnika, legitiman je i demokratski način izražavanja stajališta i iskazivanje zahtjeva za rješenjem određenih otvorenih pitanja i ja ga s te strane podržavam, kaže ministar zdravstva Vili Beroš odgovarajući na pitanja medija o prosvjedu sestara i tehničara koji je taj sindikat zakazao u središtu Zagreba, te dodaje:

– Ono za što nema opravdanja ni razumijevanja jest ciljana manipulacija činjenicama vezanima uz najavljeno provođenje zaštitnih mjera u zdravstvenim ustanovama, posebno onima u kojima se liječe bolesnici koji su i najranjiviji od zaraze korona virusom i njenih pogubnih posljedica. Nitko u našoj zemlji nije i neće biti prisiljavan na cijepljenje.

Ali, kao ministar zdravstva dužan sam poduzimati sve mjere zaštite u sprječavanju ulaska i širenja zaraze u zdravstvenom, posebno bolničkom sustavu. I zato me neugodno iznenađuje da, uz liječnike, važan dio zdravstvenog sustava poput sestara i tehničara, koji su u svakodnevnom izravnom kontaktu s najtežim bolesnicima, ne prepoznaje potrebu da aktivno doprinose učinkovitoj zaštiti svojeg i tuđeg zdravlja. Naše uloge u liječenju ljudi nisu samo profesionalne, one su iznad svega humanizam i suosjećanje s najpotrebitijima, posebno u okolnostima koje nam nameće ovakva svjetska pandemija.

im/radiokrizevci.hr

Izvor: hrt

Foto: beroš/facebook

Pratite nas na društvenim mrežama!