‘Cijepite svu djecu od 12 godina naviše!‘, preporuka je Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je najnovije preporuke za dobrovoljno cijepljenje djece protiv COVID-a 19 u dobi od 12 i više godina, a preporučena su dva registrirana cjepiva – proizvođača Pfeizer-BioNTecha i Moderne. Prema podacima HZJZ-a, od lipnja ove godine, kada je počelo cijepljenje uglavnom djece s kroničnim bolestima a potom i ostalih, do 27. rujna cijepljeno je ukupno 11.387 osoba mlađih od 18 godina.

To nije veliki broj, usporedbe radi, u Francuskoj je dosad cijepljeno oko 60 posto tinejdžera. HZJZ, pak, u najnovijim uputama preporučuje dobrovoljno cijepljenje osoba od 12 godina naviše, a posebno snažnije skupine djece s kroničnim bolestima, onih koji dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti, maturanata, učenika srednjih škola koji odlaze na stručnu praksu te učenika smještenih u učeničkim domovima i drugim oblicima kolektivnog smještaja.

– Djeca imaju znatno manji rizik od teških oblika bolesti i smrti od COVID-a 19 nego odrasli. No tijekom školske godine nužna su okupljanja i grupiranja djece i mladih što povećava rizik za širenje bolesti COVID-19. Omjer koristi i rizika cijepljenja djece u dobi od 12 i više godina je povoljan – poručuju, među ostalim, iz HZJZ-a.

Zašto su među preporučenim skupinama za cijepljenje nalaze učenici završnih razreda srednjih škola iz HZJZ-a objašnjavaju time što su za njihovu dob uobičajeni kontakti s više osoba, kao i organiziranje važnih događaja, poput završnih ispita, prijemnih ispita, državne mature (pozitivni ne mogu pristupiti ispitu). Tu su i maturalna putovanja, maturalne večere, norijade, proslave 18. rođendana, na kojima ne mogu sudjelovati pozitivni i oni u samoizolaciji. Ističe se i važnost sudjelovanja na nastavi u učionici jer cijepljeni ne podliježu samoizolaciji.

Među učenicima srednjih škola cijepljenje se preporučuje i onima s praktičnim oblicima nastave koji podrazumijevaju kontakt s većim brojem ljudi, poput zdravstvenih, ugostiteljskih, turističkih, trgovačkih, uslužnih i drugih smjerova obrazovanja, kao i onima s terenskim i izvanučioničkim oblicima nastave koji uključuju kolektivni smještaj i boravak učenika.

Cijepljenje protiv COVID-a 19 je za sve skupine djece, ponavljamo, dobrovoljno. Djeca, odnosno njihovi roditelji, koja se žele cijepiti trebaju se javiti nadležnom školskom liječniku, a mogu koristiti i sve druge dostupne mogućnosti, poput punktova za cijepljenje bez najave (popisi su objavljeni na mrežnim stranicama Zavoda za javno zdravstvo), izabranog liječnika obiteljske medicine i slično. Ako učenici cijepljenju pristupaju sami moraju imati pisanu suglasnost roditelja/skrbnika, a mogu doći i u pratnji roditelja/skrbnika. Punoljetni učenici mogu sami donijeti odluku o cijepljenju te se smatra da su suglasni s cijepljenjem svojim dolaskom na cijepljenje – poručuju iz HZJZ-a.

Izvor: slobodna dalmacija

im/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!