Dok električni romobili osvajaju hrvate, Finska ima lošu vijest za njihove ljubitelje

Električni romobil posljednjih je godina postao popularno prijevozno sredstvo diljem Europe. Međutim, kako je utvrđeno u Finskoj, također je izvor mnogih nesreća i ozljeda, pa donositelji odluka razmatraju djelomičnu zabranu vožnje s ovim prijevoznim sredstvom, prenosi Euronews.

Finski liječnici prijavljuju slomljene gležnjeve, napuknuta rebra, ozljede lica i mozga te druge vrste ozljeda u vezi s upotrebom električnih skutera. Većina nesreća s ovim vozilom dogodila se u vezi s konzumiranjem alkohola. Javljaju se uglavnom noću i vikendom.

Finsko ministarstvo prometa objavilo je prošli tjedan da su uskoro stupila na snagu ograničenja brzine za električne romobile marki Voi, Tier i Lime. Ograničenje će biti 15 kilometara na sat i vrijedit će svaki dan od ponoći do pet ujutro.

Helsinki bi također mogao biti podložan privremenoj zabrani korištenja ovog prijevoznog sredstva vikendom. Finski ministar prometa Timo Harakka još uvijek istražuje takve mogućnosti. Također je rekao da se proizvođačima Voi, Tier i Lime može narediti da smanje najveću moguću brzinu vozila.

Arja Kobylin, liječnica hitne pomoći iz bolničkih okruga Helsinki i Uusimma, nije zadovoljna prijedlogom jer smatra da nije dovoljno strog. Za Euronews je rekla da su ovog ljeta morali primiti dodatnog liječnika na hitnoj pomoći jer ozljede povezane s električnim romobilima dodatno opterećuju medicinsko osoblje tijekom vikenda. Dodaje kako su takve ozljede puno teže nego u slučaju nesreće na biciklu.

Apsolutna zabrana zasad ipak nije opcija. Tvrtke proizvođači tvrde da se broj nesreća u Helsinkiju već smanjio nakon što je u srpnju nametnuta oštrija ograničenja brzine romobila tijekom vikenda. 

Izvor: tportal.hr, im/radiokrizevci.hr

Foto pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!