Pavić Šimetin: “Cijepljeno je 58 posto nastavnika, a mogu se cijepiti i djeca od 12 godina”

Povodom početka školske godine zamjenica ravnatelja i voditeljica Službe za školsku medicinu HZJZ Ivana Pavić Šimetin govorila je o epidemiološkoj spremnosti škola i o važnosti cijepljenja.

“Upute su slične onima od prošle godine, za djelatnike škola nema velikih iznenađenja ali je veliki iskorak da nema više inzistiranja na razrednom odjelu jer se pokazalo neprovedivo na duže staze”, rekla je Pavić Šimetin u razgovoru za HRT.

U Izraelu je testirano mnogo učenika, a rezultati su bili poražavajući – bilo je jako mnogo pozitivnih učenika tjedan dana prije početka školske godine. Pavić Šimetin je rekla da smo brojkama pokazali da se zaraza ne širi, pogotovo se ne širi nekontrolirano u razredima – često je bio samo jedan zaraženi učenik i uz njega eventualno još jedan, što pokazuje da se zaraza nije širila.

“Mi sa svojim mjerama, kakve imamo, nastavljamo i u ovoj školskoj godini. Prednost nam je da je 58% nastavnika cijepljeno, mogu se i djeca od 12. godine cijepiti”, rekla je.

Pozvala je učenike koji su bolesni ili žive u kućanstvima s bolesnim osobama da se cijepe, a pripremaju i strategiju pozivanja na dobrovoljno cijepljenje završnih razreda srednjih škola koja spadaju u posebna zanimanja, poput zdravstvenih, turističkih, trgovačkih škola, te učenike koji su u domovima jer su to grupacije kod kojih je moguće lakše širenje virusa.

“Što se tiče testiranja, za sada su predviđena za izvanučioničku nastavu koja zahtijeva noćenje”, zaključila je.

Izvor: hrt.hr, im/radiokrizevci.hr, screenshoot

Pratite nas na društvenim mrežama!