Državni tajnik: “Do kraja godine neće rasti cijena struje za kućanstva”

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić poslao je u srijedu iz Hrvatskog sabora umirujuće poruke u pogledu kretanja cijena električne energije za kućanstva, kazavši da do kraja godine neće rasti.

“Čuli ste iz HEP-a jasnu komunikaciju da se o tome do kraj godine ne razmišlja”, odgovorio je Davoru Dretaru (DP) koji je pitao hoće li ove jeseni doći do porasta cijene električne energije za kućanstva.

Darija Zurovca (Fokus) zanimalo je očekuje li se porast cijene struje kroz godinu dana, s obzirom na turbulencije na svjetskom tržištu.

“Ako bi i došlo do korekcija u idućoj godini, neće biti onakve kakve će biti na u susjednim tržištima”, kazao je Milatić, suglasivši se da ovih mjeseci cijena struje “prilično divlja” na susjednim i svjetskim tržištima.

“Ako se tako nastavi vjerojatno će morati doći do nekih korekcija, ali napominjem – Hrvatska je u drugoj poziciji nego ostale zemlje”, naglasio je i objasnio da u Hrvatskoj postoji “energetski miks”, odnosno da je 60 posto ukupne proizvodnje energije obnovljivo, od čega je polovica iz hidropotencijala, pa su ulazni parametri manji.

Državni tajnik istaknuo je da je Zakon o tržištu električne energije, o kojem Sabor u srijedu raspravlja, napravljen s ciljem da do kraja 2030. imamo minimalno 3500 tisuća megavata novih instaliranih kapaciteta, a sada imamo instalirano 5200 megavata.
Pohvalio se i da je, kad je riječ o cijeni struje, Hrvatska u “dobroj poziciji” te smatra da će tu i ostati.

Izvor: slobodna dalmacija

Foto: milatić/facebook

im/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!