Građani će imati tri godine da kovanice kuna zamijene za eure

Hina

22. rujan 2021 09:43

Kopirali ste poveznicu članka!

Davor Javorovic/PIXSELL

Davor Javorovic/PIXSELL

Budući da se nakon proteka trogodišnjeg roka kovanice kune više neće moći zamijeniti za eure te više neće imati ulogu sredstva plaćanja, navode u HNB-u, moći će se adekvatno zbrinuti bez ikakvog rizika da se opet pojave u zamjeni.

Hina

22. rujan 2021 09:43

Kopirali ste poveznicu članka!

Davor Javorovic/PIXSELL

Davor Javorovic/PIXSELL

Budući da se nakon proteka trogodišnjeg roka kovanice kune više neće moći zamijeniti za eure te više neće imati ulogu sredstva plaćanja, navode u HNB-u, moći će se adekvatno zbrinuti bez ikakvog rizika da se opet pojave u zamjeni

povezane vijesti

Milijun žena se hvali zbog učinaka. -18 kg u 4 tjedna. Provjerite!

Nakon uvođenja eura kunske novčanice idu u skladište. Građani će kovanice moći zamijeniti eurom u roku od tri godine, a za zamjenu papirnatih nema ograničenja, piše u srijedu Jutarnji list.

U prva dva tjedna 2023. godine, ako se ostvare planovi Vlade i HNB-a o uvođenju eura, građani će moći plaćati objema valutama. U slučaju da koriste kune, mogući ostatak novca vraćat će im se u eurima, a HNB će “sakupljati kune”.

Kada prođu ta dva prijelazna tjedna, u upotrebi će biti samo euri. Kakva sudbina potom čeka novčanice i kovanice kune? Gostujući u emisiji RTL Direkt, guverner Boris Vujčić rekao je da će veći problem biti što učiniti s milijardu i 100 milijuna kovanica, za koje je potreban prostor “u 120 električnih tramvaja ZET-a”, ponovio je, nego što je to slučaj za pola milijardi papirnatog novca.

“Za razliku od novčanica kune, koje će se moći zamijeniti za eure u neograničenom roku, kovanice kune moći će se zamijeniti do isteka tri godine od dana uvođenja eura”, objašnjavaju u HNB-u.

Tijekom te tri godine kovanice će se morati pohraniti i čuvati, a nakon toga i adekvatno zbrinuti. Kada je riječ o papirnatim novčanicama, paralelno s povlačenjem iz optjecaja one će se sukcesivno uništavati “na sustavima za obradu novčanica koji imaju i mogućnost njihova uništavanja”.

Budući da se nakon proteka trogodišnjeg roka kovanice kune više neće moći zamijeniti za eure te više neće imati ulogu sredstva plaćanja, navode u HNB-u, moći će se adekvatno zbrinuti bez ikakvog rizika da se opet pojave u zamjeni. Prije nego što se to trajno riješi, rješenje bi trebao biti neki vojni prostor.

“Pokrenuta je suradnja s Ministarstvom obrane u iznalaženju adekvatnog, nadziranog i štićenog prostora koji će Hrvatska narodna banka unajmiti za potrebe pohrane povučenih kovanica kune”, kažu u HNB-u i dodaju da se sklapanje ugovora o najmu s Ministarstvom obrane očekuje krajem prve polovice sljedeće godine.

Sredinom ljeta trebao bi biti poznat i konačni odgovor europskih institucija o tome ispunjava li Hrvatska sve kriterije za uvođenje eura početkom 2023. Na pitanje kakva je bila praksa drugih zemalja prilikom uvođenja eura i povlačenja nacionalnih novčanica i kovanica, u HNB-u napominju da je potrebno uzeti u obzir cjelokupan vremenski, prostorni, tehničko-tehnološki i ekološki kontekst u kojem se to odvijalo, donosi Jutarnji list.

Izvor: jutarnji list

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!