Kaos u Britaniji, čak 90% benzinskih postaja ostalo je bez goriva

Do 90 posto britanskih benzinskih postaja presušilo je u ponedjeljak u velikim engleskim gradovima nakon što je panična kupnja produbila krizu u lancu opskrbe izazvanu nedostatkom vozača kamiona, za koju trgovci upozoravaju da bi mogla ugroziti peto najveće svjetsko gospodarstvo.

Ogroman nedostatak vozača kamiona nakon brexita u Velikoj Britaniji izazvao je kaos u lancima opskrbe u svemu, od hrane do goriva te povećao čitav niz poremećaja i poskupljenja uoči Božića.

Samo nekoliko dana nakon što je vlada premijera Borisa Johnsona potrošila milijune funti kako bi spriječila nestašicu hrane zbog skoka cijena prirodnog plina i nusproizvoda ugljičnog dioksida, ministri su u više navrata tražili od ljudi da se suzdrže od panične kupnje.

No, u nedjelju su deseci automobila u redovima izlazili s benzinskih postaja širom zemlje gutajući zalihe i prisiljavajući mnoge benzinske postaje da se jednostavno zatvore. Crpke u britanskim gradovima bile su ili zatvorene ili su imale natpise da goriva nema, rekli su novinari Reutersa.

Poslovni tajnik Kwasi Kwarteng rekao je da će suspenzija omogućiti tvrtkama razmjenu informacija i koordinirati njihov odgovor.

“Ovaj korak omogućit će vladi da konstruktivno surađuje s proizvođačima goriva, dobavljačima, prijevoznicima i trgovcima na malo kako bi se osiguralo da se poremećaji svedu na najmanju moguću mjeru”, navodi se u priopćenju poslovnog odjela.

Vlada je u nedjelju objavila plan o izdavanju privremenih viza za 5000 stranih vozača kamiona.

No, poslovni čelnici upozorili su da je vladin plan kratkoročno rješenje i da neće riješiti akutni nedostatak radne snage.

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay

Izvor: jutarnji

Pratite nas na društvenim mrežama!