Suverenisti uskoro počinju prikupljati potpise za referendum o euru

Hrvatski suverenisti 24. listopada počinju s dvotjednim prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma o ulasku u eurozonu, jer smatraju da se o odricanju od monetarnog suvereniteta mora očitovati hrvatski narod.

Ulazak Hrvatske u eurozonu prebitno je pitanje o kojemu može odlučivati isključivo hrvatski narod na referendumu, poručio je saborski zastupnik suverenista Marijan Pavliček na konferenciji za novinare ispred zgrade Hrvatske narodne banke, mjesec dana prije početka prikupljanja potpisa za referendum.

Hrvatski suverenisti prije dva su mjeseca krenuli s inicijativom Zaštitimo hrvatsku kunu, kojoj su se u međuvremenu priključili Hrvatska stranka prava, Neovisni za Hrvatsku, Generacija obnove i istaknuti pojedinci, rekao je Pavliček uvjeren da će inicijativa dobiti još širu potporu.

Predsjednik organizacijskog odbora Referendumske inicijative, saborski zastupnik Marko Milanović Litre rekao je da će referendumsko pitanje glasiti: Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba koja glasi: “Novčana jedinica Republike Hrvatske jest kuna, koja se dijeli na stotinu lipa. Odluku o promjeni novčane jedinice u Republici Hrvatskoj donose birači na referendumu”.

“Ovo je pitanje usmjereno na vraćanje demokracije u Hrvatsku, na vraćanje povjerenja građana u politiku. Želimo zajedno s građanima stvarati budućnost Hrvatske, da građani budu uključeni u sve procese bitne za budućnost države”, poručio je Milanović Litre.

Pavliček je najavio štandove na 250 lokacija, uvjeren da će se prikupiti dovoljan broj potpisa, a to je nešto više od 380 tisuća.

Ponovio je neslaganje s tezom vladajućih da su hrvatski građani o ulasku u eurozonu odlučili ulaskom u EU. “Nitko nije znao koji su sve uvjeti ulaska u EU, niti se tada postavljalo pitanje ulaska u eurozonu”, istaknuo je Pavliček.

im/radiokrizevci.hr

Foto: hrvatski suverenisti/facebook

Izvor: slobodna dalmacija

Pratite nas na društvenim mrežama!