Plenković u Koprivnici : Cilj je da 2023. prosječna plaća dosegne 1000 eura

Kako iskoristiti sredstva iz programa Next Generation za redefiniranje temelja domaće ekonomske politike? Ili je ta mogućnost samo iluzija? Može li Hrvatska pokrenuti proces reindustrijalizacije u smislu naslanjanja na proces digitalizacije i 4. industrijsku revoluciju? Neka su to od pitanja za raspravu na današnjoj konferenciji “Hrvatska kakvu trebamo – Ekonomska politika u funkciji podizanja konkurentnosti gospodarstva” u Koprivnici.

Okupljenima se obratio premijer Andrej Plenković.

– Prošlogodišnja konferencija bila je u okolnostima pandemije koronavirusa. Vlada je tada odigrala svoju najsnažniju kartu opravdavši svoju ulogu. U najvećoj krizi Vlada je stala iza privatnog sektora, radnika te smo u najvećoj krizi očuvali radna mjesta i likvidnost naših poduzeća. Omogućili smo da Hrvatska zadrži financijsku stabilnost te oporavak gospodarstva – kazao je te dodao: – Prije koronakrize odgovorno smo upravljali javnim financijama, smanjivali javni dug; ostvarili proračunski višak te ispunjavali kriterije za uključivanje Hrvatske u euro područje. Zahvaljujući tome zadržali smo najbitniji element, a to je povjerenje. Vjerovale su nam i međunarodne institucije, financijske institucije, agencije i financijska tržišta. Rekli su ‘oni znaju kud idu, vjerujemo ovoj ekipi, vjerujemo njihovom planu’. To je bio ključ uz povjerenje i političku stabilnost koju smo osigurali na izborima.

– Smatramo da će nam perspektiva biti uvjetovana sa sve češćim ekstremnim vremenskim uvjetima, svjedočimo porastu cijena hrane i energije. To su ozbiljna upozorenja i sistemske prijetnje na koje ćemo morati pronaći odgovore. Jedan od odgovora na to je ubrzati zelenu i digitalnu transformaciju gospodarstva, ulaganja u nove tehnologije koristeći izdašna europska sredstva koja smo već i osigurali uslijed ove krize. Premijer je kazao da smo u pogledu makroekonomskih pokazatelja u fazi da na temelju drugoga kvartala i dobrih prognoza Europske komisije može se reći da Hrvatska ide prema gospodarskom rastu koji bi mogao dosegnuti sedam posto.

Premijer je kazao i da je cilj bio da 2023. prosječna plaća u Hrvatskoj dosegne 1000 eura.

– To nikada nismo imali, a to nam je tu, to bi trebalo koincidirati s članstvom u euro području. To je plan kojeg imamo i mislim da će se sigurno ostvariti – kazao je.  Rekao je i da će ići s mjerom da mladim osobama koje imaju poslovne ideje osiguraju 130 tisuća kuna za samozapošljavanje te da će nastaviti dijalog sa socijalnim partnerima i štititi radnike.  Premijer je kazao da će se ulagati i u istraživanja i razvoj, 5 milijardi kuna u inovacije, poduzetništvo, digitalnu transformaciju. Kazao je i da se projekt Slavonija pokazao bitan te da se po uzoru na to ide u projekt Sjever. – 15 milijardi kuna bit će alocirano za županije sjevera – kazao je te dodao da sličan projekt ide za Dalmatinsku zagoru, Liku, Banovinu i Gorski kotar.

im/radiokrizevci.hr

Foto: plenković/facebook

Izvor: poslovni

Pratite nas na društvenim mrežama!