VGUK – Znanstveni projekt: Procjena konzervacijske obrade tla kao napredne metode uzgoja usjeva i prevencije degradacije tla


Pokus postavljen proljetos, financiran od strane Hrvatske zaklade za znanost, provodi se u suradnji sa Fakultetom agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, a realiziran je na dvije lokacije, u Čačincima blizu Našica i kod nas na pokusnim površinama Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima.

Kako je pojasnio voditelj projekta prof. dr. sc Danijel Jug u intervjuu koji je vodila dekanica dr. sc. Marijana Ivanek-Martinčić, cilj pokusa je utvrđivanje mnogih činjenica koje dovode do degradacije tla koje se pokazalo kao problem u posljednjih 10-tak godina, a predstavljati će sve veći problem i u budućnosti.

Pokusom se istražuju tri osnovna sustava obrade tla: konvencijalni odnosno općeniti koji podrazumijeva oranje kao predsjetvenu pripremu tla, konzervacijski kod kojeg se primjenjuje duboka obrada tla po konzervacijskim principima što uključuje ostavljanje biljnih ostataka na površini nakon berbe/žetve i treći sustav koji je također konzervacijski sa ostavljanjem biljnih ostataka na površini, a kod njega se primjenjuje vrlo plitka obrada do maksimalno 5 do 10 cm.

Pored sustava obrade tla, s obzirom da je na oba lokaliteta tlo kiselo, također se koriste i metoda kalcizacije kao mjera popravka tla te upotreba kondicionera u svrhu poboljšanja svojstava tla. Kondicioner koji se primjenjuje je Geo2 kojeg proizvodi francuska tvrtka Olmix Grupa čiji su predstavnici Bojan Labudović, dipl. ing. agr., regionalni menadžer za Hrvatsku i Benoit Le Rumeur voditelj razvoja prodaje Omix Grupe ovom prilikom posjetili i Učilište.

Uz predstavnike tvrtke Olmix, Učilište je također posjetio i prof. Edward Wilczewski sa UTP Sveučilišta znanosti i tehnologije u Bydgoszcs u Poljskoj.

Suradnik na projektu s Učilišta je naša Iva Rojnica, mag. ing. agr.


Video i montaža: Dragutin Samobor
Text i foto: Andreas Mađerić


Intervju: Marijana Ivanek-Martinčić i Danijel Jug

Pratite nas na društvenim mrežama!