Suvremeni početak nove školske godine

Započela je nova školska godina. Uzbuđenje, lagana nervozna i preispitivanja što se sve promijenilo u posljednjih nekoliko mjeseci. Promjene su neizbježne. Svim nastavnicima koji učenicima žele olakšati početak nove školske godine nudimo nekoliko savjeta.

Novi početak školske godine, novi nastavnici, prelazak iz osnovne u srednju školu, napuštanje razredne nastave i nova upoznavanja s predmetnom nastavom koje donosi peti razred, novi učenici koji su promijenili mjesto stanovanja… promjene su sveprisutne i gotovo ih svi prolaze. Nastavnici su oni koji mogu ublažiti svaku promjenu i pozitivnim pristupom olakšati početak nove školske godine i stvoriti pozitivnu atmosferu u svakoj učionici.

udite drugačiji i originalniji. Dobro je predstaviti se imenom i prezimenom, predmetom koji će predavati u narednoj školskoj godini i koja su njihova općenita očekivanja od učenika i ishoda nastave. Ponekad je poželjno promijeniti obrazac i učiniti nešto novo i drugačije.

Utjecaj na pozitivan početak nove školske godine može biti upravo vaše predstavljanje učenicima, čak ako ste im već predavali. Ispričajte učenicima neku zanimljivost o sebi, poput glazbe koju volite slušati, najdraže hrane i životinje, mjesta koja biste voljeli posjetiti i putovanja na koja biste se voljeli uputiti. Ovakav je pristup otvoreniji i srdačniji, a učenicima daje da vas bolje upoznaju i steknu povjerenje.

Ostavite mogućnost postavljanja pitanja koja vam učenici žele uputiti ali ostanite dosljedni činjenici kako su učenici učenici, a vi ste njihov nastavnik. Što to točno znači? Izbjegavajte iznošenje privatnih činjenica poput vjeroispovijesti, političkih opredjeljenja i stavova, privatnog života itd. Time dajete do znanja kako među vama postoji jasno određena granica i razlika koju učenici moraju poštovati, ali i obratno.

Ako ste dobili novi razred ili generaciju učenika, potrudite se u što kraćem roku zapamtiti imena svojih učenika. Povedite se predloženim načinom vašeg predstavljanja učenika i zamolite ih da ispričaju u nekoliko rečenica nešto zanimljivo o sebi. Uzmite u obzir kako su neki učenici sramežljiviji i introvertiraniji od drugih, stoga kako biste im olakšali, pripremite neutralna pitanja i pomognite im u njihovom predstavljanju. Na taj ćete način lakše zapamtiti imena i uspostaviti kvalitetniju i otvoreniju komunikaciju. Učenicima brzo pamćenje njihovih imena, ali u ovom slučaju i njihovih osobnih interesa, hobija i želja daje određeni osjećaj sigurnosti ali ponajviše uvaženosti.

Na ovaj se način može smanjiti mogućnost problematičnog ponašanja i neugodnih situacija. Pravila ovise o vama i onome što vi očekujete od učenika i same nastave. Ako smatrate da je potrebno, pravila, ciljeve i očekivanja možete napismeno izvjesiti u učionici i time podsjećati učenike ukoliko tokom godine zaborave sve što se usmeno naveli na početku godine. Predlažemo da u svojim pravilima poseban naglasak stavite na točno izvršavanje obveza, redovito dolaženje na nastavu, bullying, mobitela za vrijeme nastave i pristojnog ponašanja prema vama i razrednim kolegama.

Izvor: skole.hr, Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!