Svjetski dan turizma obilježava se 27. rujna

Povodom Svjetskog dana turizma ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas je održala sjednicu Savjeta za oporavak i razvoj turizma, realizaciju turističke 2021. godine te unaprjeđenje turističke ponude na kojoj je bilo riječi o ljetnoj sezoni, pripremam za turističku 2022. godinu te turizmu budućnosti.

Ovogodišnji Svjetski dan turizma usredotočen je na turizam za uključivi rast te su s danas održane sjednice poslane poruke u znaku uključivog rasta, koji je usmjeren prvenstveno na ljude, zapošljavanje, obrazovanje i uključivanje ranjivih skupina, kao i na omogućavanje održivog razvoja za lokalne zajednice na koje utječe turizam.
 
„Iako je Hrvatska statistički i financijski ostvarila uspješnu 2021. turističku sezonu upravo danas želim dodatno naglasiti kako turizam ne čine samo statistika i brojke, već ljudi, pojedinci koji svojim svakodnevnim radom i angažmanom doprinose dobrim rezultatima i oporavku pogođenog ugostiteljsko-turističkog sektora. Vlada Republike Hrvatske je od početka upravo tim sektorima nastojala pružiti sva potrebna sredstva i svu pomoć kako bi se osigurala egzistencija poslodavaca, radnika u turizmu i svih koji sudjeluju u lancu putovanja, što je naposljetku i omogućilo uspješnu turističku sezonu. Još je važnije da smo za turizam u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti osigurali 2,2 milijarde kuna, a projekti koji će se sufinancirati kroz Plan morat će doprinijeti postizanju ciljeva reforme odnosno zelenoj i digitalnoj tranziciji te društvenoj održivosti turizma“, na sjednici Savjeta poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te dodala kako osim pripreme i provedbe NPOO, Ministarstvo intenzivno sudjeluje i u pripremi novog Višegodišnjeg financijskog okvira EU, kako bi se osigurala dodatna sredstva koja će biti na raspolaganju turističkom sektoru do 2030. godine. 

Ministarstvo turizma i sporta

Pratite nas na društvenim mrežama!