Vlada najavljuje da će obiteljske mirovine porasti 13%

Svaki peti hrvatski umirovljenik korisnik je obiteljske mirovine koju je preuzeo nakon smrti bračnog partnera ili u manjem dijelu roditelja staratelja. Mahom su to žene, koje preuzimaju 70 posto mirovine preminulog bračnog partnera ako je njihova mirovina bila niža od te svote ili je nisu ni imale. Plenkovićeva vlada obvezala se da će intervenirati u model obiteljskih mirovina najprije u svom programu rada, a kasnije i u sporazumu sa zastupnikom iz umirovljeničkih redova Silvanom Hreljom. Osim da bi ta mirovina mogla biti veća oko 13 posto, što sadašnjoj prosječnoj obiteljskoj mirovini od približno 2300 kuna dodaje oko 300 kuna, drugih detalja zasad nema. No i tih 300 kuna puta 12 mjeseci donosi 3600 kuna godišnje povrh dosadašnjih primanja. Obiteljska mirovina braniteljske populacije veća je od radničke i kreće se blizu 7000 kuna, a prima je oko 15 tisuća korisnika.

Silvano Hrelja kaže da će sredinom listopada javno iznijeti svoj prijedlog novog modela, dogovori i rasprava o njemu trajat će nekoliko mjeseci prije nego što zakon dođe u saborske klupe, a novo rješenje primijenit će se od siječnja 2023. godine.

Ministar Aladrović ponavlja kako je uvjeren da će novi model u primjenu od siječnja 2023., no čuva se detalja. Radna skupina koja priprema novo rješenje nedavno je proučavala slovenski model po kojemu preživjeli partner preuzima 70 posto mirovine preminuloga ili zadržava svoju uz 15 posto obiteljske mirovine, ali ne više od 110 eura. No postoje i gornji limiti kako se ne bi dogodilo da netko s obiteljskim dodatkom dobije veću mirovinu od osobe koja je radila 40 godina, a taj je limit trenutačno 2255 eura. Austrijanci osim na dohodovni cenzus paze i na duljinu braka, pogotovo ako je velika razlika u godinama među supružnicima, čime štite starije, ali i sustav od prijevara.

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay

Izvor: večernji list

Pratite nas na društvenim mrežama!