Dogodilo se na današnji dan- 22. listopada

U nastavku možete pročitati što se dogodilo na današnji dan u prošlosti.

U Šibeniku je 1964. rođen Dražen Petrović, jedan od najvećih hrvatskih i europskih košarkaša svih vremena koji se smatra predvodnikom vala europske košarke u NBA ligi. Do tragične smrti u 29. godini života, Dražen je uspješno igrao za Šibenik, Cibonu, Real, Portland, New Jersey Netse i hrvatsku reprezentaciju.

Na današnji dan 1919. godine osnovan je Etnografski muzej u Zagrebu na poticaj Salamona Bergera, trgovca tekstilom i tvorničara, porijeklom iz Slovačke, koji je Muzeju ostavio jednu od prvih i najvećih zbirki narodnih nošnji i tekstila. Muzej danas posjeduje oko 80.000 predmeta, nalazi se u reprezentativnoj secesijskoj zgradi nekadašnjeg Obrtnog doma, a obuhvaća uglavnom etnografsku baštinu Hrvatske.

Na današnji dan 1896. rođen je biokemičar Charles Glenn King koji je otkrio vitamin C, a 1949.

Godine 1979. kroz ulazna vrata Disney Worlda, devet godina nakon otvorenja, prošao je stomilijunti posjetitelj zabavnog parka. Jubilarni gost kojeg je u Orlandu pozdravio Mickey Mouse bio je tada osmogodišnji Kurt Miller iz Marylanda. Walt Disney World Resort na Floridi danas ima četiri tematska i dva vodena parka te brojne hotele, restorane i prodavaonice koje ostvaruju milijunske godišnje prihode.

Godine 1811. rođen je mađarski skladatelj, pijanist i dirigent Franz Liszt. Iako mu je muž njegove kćeri Richard Wagner prorekao propast zbog viteškog duha, Liszt je proživio dug stvaralački vijek, doprijevši u sam vrh najistaknutijih majstora glazbene romantike.

Na današnji dan rođeni su i glumac Christopher Lloyd (1938.) te reggae pjevač Shaggy (1968.).

Sovjetska letjelica Venera 9 spustila se 1975. “meko” na Veneru. Letjelica je poslala prve crno-bijele fotografije površine Venere koje su pokazale postojanje erozijskih procesa na planetu. Po prvi put je utvrđena površinska temperatura Venere od 455°C, a znanstvenici su otkrili i da atmosferski pritisak odgovara pritisku koji na Zemlji vlada u morima na dubini od 900 metara.


Izvor: metro-portal.hr, Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!