Dogodilo se na današnji dan – 21. listopada

Thomas Alva Edison usavršio je na današnji dan 1879. žarne niti od ugljena i uvođenje vakuuma unutar žarulje što je bila prekretnica u razvoju rasvjetnih tijela. Iako su prvu žarulju patentirali Henry Woodward i Matthew Evans iz Toronta, njihov proizvod nije polučio komercijalni uspjeh, a na značenju je dobio tek kada ga je usavršio Edison.
Godine 1945. punoljetne Francuskinje po prvi puta su izašle na parlamentarne izbore, čime je ta zemlja uvela pravo glasa za žene 39 godina nakon Finske – prve europske zemlje koja je ženama dopustila izlazak na izbore.


Muzej Guggenheim otvoren je na današnji dan 1959. godine na Petoj aveniji u New Yorku, koji posjeduje zbirku od preko 2.500 djela suvremenih slikara i kipara, uključČujući najveću zbirku djela Vasilija Kandinskog. Muzej je poznat i po svom jedinstvenom izgledu – cilindričnu spiralnu, armiranobetonsku građevinu projektirao je Frank Lloyd Wright. Arhitekt je spojio složeno prirodno obličje Grand Canyona s urođeničkom arhitekturom Navajo Indijanaca, a organizaciju zavojitih stubišta slijedi spiralno kretanje prema gore.


Na današnji dan 1790. rodio se francuski književnik Alphonse de Lamartine, najpoznatiji po autobiografskoj poemi “Jezero”, koja retrospektivno opisuje ljubav jednog para gledana kroz oči propalog čovjeka i predstavlja ogledni primjer poezije romantizma. Godine 1833. rođen je Alfred Bernhard Nobel, švedski kemičar, pronalazač, filantrop, mirotvorac, kozmopolit i industrijalac. Na dan njegove smrti u Stockholmu se svake godine dodjeljuje Nobelova nagrada koja je pokrenuta jer je sam Nobel bio šokiran načinom na koji je svijet upotrebljavao njegov izum – dinamit. Ovi velikani dijele rođendan s ocem jazza, genijalnim trubačem Dizzyjem Gillespiejem, jednom od najpoznatijih SF autorica Ursulom LeGuin i kultnom princezom Leiom iz Star Warsa, Carrie Fisher.

Izvor: metro-portal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!