HZJZ prepravio preporuke što s učenicima za koje se sumnja da su pozitivni

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je novu verziju jučerašnje odluke o postupanju s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekid izolacije i karantene.

“Htjeli smo podsjetiti da se djeca koja se vraćaju u školu i vrtiće, a imaju simptome koji bi mogli biti od koronavirusa, trebaju testirati Ne mora biti PCR, priznajemo i brzi antigenski test”, rekao je Krunoslav Capak na press konferenciji Nacionalnog stožera te dodao da je revidirana odluka o tome objavljena na stranicama HZJZ-a.

“Uzimajući u obzir da je od drugog tjedna školske godine zabilježen veći udio novozaraženih u dobi 10-19 godina od uobičajenog, podsjećamo na potrebu testiranja učenika kod simptoma koji mogu upućivati na covid-19”, stoji u priopćenju HZJZ-a.

Trajanje karantene za bliske kontakte oboljelih skraćeno je na deset dana, a brzi antigenski test treba potvrditi PCR testom. No, naglašavaju da ne znači da se pozitivan rezultat brzog antigenskog testa ne smatra dovoljnim za postupanje s osobom kao oboljelom od covida-19 u smislu izolacije i obrade kontakata.

im/radiokrizevci.hr

Izvor: N1

Foto: pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!