Velika studija: jeftini antidepresiv mogao bi spriječiti teške oblike covida i srezati postotak hospitalizacija?

Napredak u razvoju cjepiva uvelike je utjecao na smanjenje broja novih simptomatskih slučajeva, hospitalizacija i smrtnih ishoda zbog covida, na globalnoj razini. Ipak, zbog nejednake distribucije i pristupa cjepivima, relevantan dio pojedinaca je i dalje izložen riziku od koronavirusa, posebno u zemljama s niskim i srednjim dohotkom. Zbog toga, pronalaženje korisnih intervencija za sprječavanje loših ishoda još je uvijek nužno.

Jeftini i lako dostupan antidepresiv Fluvoksamin, robnog imena Luvox, selektivni je inhibitor ponovne pohrane serotonina koji se obično propisuje za liječenje depresije, opsesivno-kompulzivnih poremećaja i drugih psihičkih stanja. Zbog potencijalnih protuupalnih učinaka, uočenih u početnim eksperimentalnim nekliničkim studijama, fluvoksamin je predložen kao potencijalna terapija za covid.

Smanjuje rizik od hospitalizacije za 32 posto

Zbog svojih protuupalnih svojstava fluvoksamin smiruje imunološki sustav. Sukladno tome, opservacijski dokazi sugeriraju povoljne rezultate lijeka u vidu povlačenja simptoma i manje hospitalizacija, piše ugledni časopis The Lancet.

The Lancel Global Health izvještava o ispitivanju na oko 1500 sudionika kojima je nasumično raspoređen fluvoksamin, 100 mg dva puta dnevno ili odgovarajući placebo. Svi sudionici imali su poznate faktore rizika za napredak bolesti. Znanstvenici su kazali da njihova analiza pokazuje da tablete smanjuju rizik od hospitalizacije za 32 posto.

Najveće nasumično ispitivanje dosad

Istraživanje, nazvano TOGETHER, rađeno je u Brazilu i najveće je nasumično ispitivanje do sada s ciljem testiranja učinaka fluvoksamina. Iz perspektive kliničke prakse rezultati predstavljaju važan korak u razumijevanju moguće uloge fluvoksamina za bolesne od covida. Studija snažno sugerira da fluvoksamin predstavlja sigurnu, jeftinu i relativno dobro podnošljivu opciju liječenja ambulantnih pacijenata s covidom. Ovo je osobito korisno u okruženjima s niskim resursima.

Unatoč važnim nalazima ispitivanja TOGETHER, koje financira brazilska vlada, neka pitanja, vezna uz sigurnost i učinkovitost fluvoksamina ostaju otvorena tako da još nije spreman konačan odgovor. Treba vidjeti i ima li lijek učinak na druge terapije kao na monoklonska antitijela i budezonid.

Vijest je prenesena s portala telegram.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!