Više od 1000 ljudi primilo je treću ili booster dozu protiv korone, covid potvrde traju im dodatnih 365 dana

Treću dozu cjepiva protiv koronavirusa u Hrvatskoj primaju imunokompromitirane osobe, a dodatnu dozu, tzv. booster, mogu dobiti i druge osobe pod uvjetom da je od zadnje primljene doze cjepiva prošlo najmanje šest mjeseci. Svima koji prime docijepnu dozu izdaju se covid potvrde u trajanju 365 dana nakon zadnjeg cijepljenja, potvrdila je za tportal zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

Prema zadnjem dostupnom dnevnom izvješću, na dan 16. listopada trećom dozom bilo je cijepljeno ukupno 486 ljudi, kako je za HTV potvrdila Ivana Pavić Šimetin s jučerašnjim broj cijepljenih je prešao tisuću.

Za razliku tće doze za imunokompromitirane osobe, docijepna booster doza daje se s većim vremenskim odmakom da bi se produžila duljina trajanja zaštite stečene primarnim cijepljenjem. O cijepljenju trećom dozom osoba značajno smanjenog imuniteta (maligne bolesti, hemodijaliza, transplantacija organa, visoke doze kortikosteroida…) odlučuju specijalisti koji liječe te osobe, a treća doza primjenjuje se minimalno osam tjedana nakon druge doze.

S obzirom na to da je učinkovitost dodatne doze kod imunokompromitiranih zapravo još uvijek nepoznata, oni se i nakon treće doze trebaju pridržavati svih epidemioloških mjera. Zato je važno da se cijepe i članovi kućanstva takvih osoba, djelatnici u zdravstvu i socijalnoj skrbi, primarno u domovima za starije osobe, kao i drugi bliski kontakti imunokompromitiranih i starijih osoba. Svi oni primarni su kandidati za booster dozu iako neće biti odbijene ni ostale osobe koje se iz određenog razloga izričito žele docijepiti po isteku šest mjeseci od zadnjeg primljenog cjepiva, tim više što cjepiva ima dovoljno za sve.

Ivana Pavić Šimetin tumači da se booster doza preporučuje navedenim kategorijama kao mjera opreza jer u rijetkim slučajevima i oni mogu biti zarazni i kad nemaju nikakve znakove bolesti.

‘Mlade i zdrave osobe mogu se cijepiti sa trećom dozom, ali to nije potrebno osim ako rade u zdravstvu i domovima za starije i nemoćne ili žive u kućanstvu s imunokompromitiranom osobom. To je za zaštitu pacijenata, korisnika domova i njihovih ukućana, a ne njih samih, jer ako bi se oni čak i zarazili imali bi blagu kliničku sliku’, navodi Pavić Šimetin, naglašavajući da o docjepljivanju u konačnici odlučuje liječnik na mjestu cijepljenja.

Produljeno izuzeće od restrikcija

Tajanje covid potvrda prilagođeno je ‘na način da se uvaži primjena treće doze i produlji trajanje izuzeća od restrikcija temeljeno na cijepljenju’, kako to stoji i u zadnjim preporukama HZJZ-a. Konkretno, to znači da su covid potvrde produljene i traju godinu dana od primanja docijepne doze.

t-portal

Pratite nas na društvenim mrežama!