Francuski avioni poskupjeli u odnosu na ono što se dosad govorilo. Platit ćemo ih 100 milijuna eura više

U 11 sati na Pantovčaku će biti potpisan ugovor o kupnji eskadrile borbenih aviona F3R Rafale, ali Hrvatska će ih platiti čak stotinu milijuna eura više negoli je prvotno dogovoreno. Cijena im je 1,1 milijardu eura, a ne 999 milijuna eura koliko je iznosila ponuda Francuske, s kojom se dosad baratalo u javnosti.

Otkrio je to, piše Jutarnji list, na sjednici Vlade Ministar financija Zdravko Marić obrazlažući odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje financijskih obveza za nabavu višenamjenskog borbenog aviona u razdoblju od 2022. do 2026. godine. Pritom ministar Marić nije objasnio zašto se cijena od svibnja, kada je Vlada prihvatila francusku ponudu do danas povećala za više od 100 milijuna eura. Neslužbeno pojašnjenje je da cijena nije povećana već je riječ o iznosu PDV-a na naoružanje i opremu te pretpostavljenom iznosu inflacije.

Dva Rafalea će danas oko 12 sati nadletjeti Zagreb, u kontekstu simboličnog obilježavanja potpisa ugovora.

O francuskim avionima bilo je govora i sinoć u emisiji Otvoreno.

“Rafale kupujemo za sebe kao odgovorna članica EU-a i NATO-a. To što Srbija govori da će kupiti S400 to su priče za srbijansku domaću javnost. Turska je kupila sustav S400, sustav je vrlo blizak sustavu koji imaju Rusi. Srbija nema tih novaca da plati sustav, a i da ima ne bi dobila niti približnu mogućnost tog sustava, rekao je stručnjak za sigurnost Gordan Akrap, te dodao kako su MIG-ovi 29 koje je nabavila Srbija u usporedbi s avionima koje mi kupujemo nebo i zemlja u korist Rafala.

Im/radiokrizevci.hr

Foto: macron/facebook

Izvor: jutarnji list

Pratite nas na društvenim mrežama!