Istekao rok za potpise – referendum protiv eura doživio propast?

Nekoliko sati prije isteka 15-dnevnog roka za skupljanje potpisa građana koji se protive uvođenju eura, Marko Milanović Litre, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista i član organizacijskog odbora referendumske inicijative “Zaštitimo hrvatsku kunu”, rekao je jučer za Jutarnji list da ne može sa sigurnošću proglasiti pobjedu, ali i kako vjeruje da će na koncu ipak uspjeti prikupiti 368.867 pravovaljanih potpisa. Toliko je, naime, potrebno za raspisivanje referenduma čiji je cilj spriječiti uvođenje eura, odnosno do daljnjeg odgoditi ulazak Hrvatske u eurozonu.

– Prema našim zadnjim procjenama, u vikend, znači u dva posljednja dana za prikupljanje potpisa, ušli smo s više od 300 tisuća već skupljenih potpisa građana. Dakle, moguće je da ćemo večeras do 23.59 sati prikupiti dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma.

Ali tek nakon što nam sa svih punktova na kojima smo u svim dijelovima Hrvatske prikupljali potpise stignu popisne knjige, te nakon što sve potpise analiziramo i provjerimo, znat ćemo jesmo li ih prikupili dovoljno kako bi se referendum zaista i održao. Točnu brojku pravovaljanih potpisa znat ćemo za dva-tri tjedna – rekao nam je jučer, zadnjeg dana skupljanja potpisa, zastupnik Marko Milanović Litre.

Tko je potpisao

Suverenisti su sigurni da će Ustavni sud dati zeleno svjetlo za njihovo referendumsko pitanje: “Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba koja glasi: Novčana jedinica Republike Hrvatske jest kuna, koja se dijeli na stotinu lipa. Odluku o promjeni novčane jedinice u Republici Hrvatskoj donose birači na referendumu”, te da raspisivanje referenduma na kojemu bi građani odlučivali jesu li protiv uvođenja eura – točnije za odgodu uvođenja eura na neodređeno vrijeme – ovisi samo o tome jesu li njihovi volonteri uspjeli prikupiti 368.867 potpisa.

Bez obzira na to što su im brojni političari, pa čak i saborski zastupnici drugih stranaka dali svoje potpise, iza referendumske inicijative “Zaštitimo hrvatsku kunu” stoje, kažu, samo Hrvatski suverenisti i Hrvatska stranka prava.

– Osim HSP-a našu referendumsku inicijativu nije podržala niti jedna politička stranka ili platforma. Dakle, niti jedna druga stranka nije pozvala svoje članove, simpatizere i glasače da potpišu našu referendumsku inicijativu. Bez obzira na to što su brojni političari iz drugih stranaka, pa čak i saborski zastupnici, dali svoje potpise, službeno nas njihove stranke nisu podržale.

Svejedno, zahvaljujem im što su barem u svoje osobno ime stavili potpise na našu referendumsku inicijativu. A najviše zahvaljujem svim našim volonterima na velikom entuzijazmu i trudu koji su u proteklih 15 dana, po ružnom vremenu i usred četvrtog vala epidemije, vrijedno prikupljali potpise na našim štandovima diljem zemlje – kaže saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović.

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay

Izvor: jutarnji

Pratite nas na društvenim mrežama!