Prilikom pojačanog nadzora prometa kroz vikend sankcionirano je 225 prometnih prekršaja

Tijekom vikenda od 19. do 22. studenoga 2021. godine, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je sedam prometnih nesreća od čega jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom i šest s materijalom štetom. U nesreći je jedna osoba zadobila ozljede, a kvalifikacija ozljeda će biti poznata po zaprimanju liječničke dokumentacije.

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: nepropisna vožnja unazad, nepropisno obilaženje, nepropisno skretanje, oduzimanje prednosti prolaska, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, nepropisno mimoilaženje i ostale greške. Jednu prometnu nesreću izazvao je vozač pod utjecajem alkohola, a jednu prometnu nesreću izazvao je mladi vozač. 

Sankcionirano je 225 prometnih prekršaja od čega 26 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 126 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 23 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, tri prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, tri prekršaja vožnje za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja i četiri prekršaja upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 20. studenoga u 15.35 sati u mjestu Cirkvena na Trgu slobode kod 57-godišnjeg vozača bicikla, koji je upravljao pod utjecajem alkohola od 2,86 promila.

Najveća brzinakretanja vozila zabilježena je u subotu, 20. studenog u 00.14 sati na državnoj cesti broj 28 u Kenđelovcu, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 128 kilometara na sat iako je ograničenje 70 kilometara na sat.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora pet vozača je bilo uhićeno, a spram četiri vozača su provedeni žurni prekršajni postupci. Zatečena su tri recidivista koji su počinili pet prometnih prekršaja.

Nadalje, izvršen je nadzor 65 mladih vozača. Mladi vozači su počinili 11 prometnih prekršaja od čega pet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (do 0,50 g/kg – 1; 0,51 – 1,00 g/kg – 4), prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, prekršaj nepropisnog parkiranja, prekršaj nepropisne vožnje unazad, prekršaj nekorištenja svjetala na vozilu, prekršaj naglog kretanja iz mjesta i jedan prekršaj napuštanja mjesta prometne nesreće.

Savjeti za sigurno sudjelovanje u prometu

Vozače podsjećamo na nužnost poštivanja prometnih propisa, posebice onih koji se odnose na poštivanje prednosti prolaska i prilagođavanja brzine kretanja uvjetima na kolniku. Posebno naglašavamo da je prije vršenja radnji vozilom u prometu kao što su pretjecanje, skretanje i uključivanje u promet nužno uvjeriti da se radnja može sigurno izvesti.

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, pozornost posvećivati nadzoru brzine kretanja vozila, upravljanju pod utjecajem opojnih sredstava, prijevozu djece u vozilima, korištenju sigurnosnog pojasa i mobitela, kao i nadzoru vozača mopeda, motocikala, traktora i bicikala te recidivista.

Pratite nas na društvenim mrežama!