Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.: 30. godišnjica vukovarske tragedije

Vukovarci se ovih dana uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara prisjećaju tragičnih događaja iz studenoga 1991., kada je nakon 87 dana žestokih napada 18. studenoga slomljena obrana grada, a u Vukovar ušli pripadnici agresorske JNA i srpskih paravojnih postrojbi.

  1. godišnjica vukovarske tragedije
    “Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i ove godine nam dolazi u vrijeme epidemiološke krize. Vodeći se prošlogodišnjim primjerom, ali i činjenicom da je riječ o obilježavanju 30. godišnjice vukovarske tragedije, unatoč nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, u Vukovaru se 18. studenoga očekuje veliki broj hodočasnika”, poručuju iz Grada Vukovara.

Odluka o načinu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2021. donesena je temeljem posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Za sudjelovanje u koloni sjećanja nije potrebna COVID potvrda, no nužno je pridržavati se svih propisanih epidemioloških mjera. Sudionici su obvezni nositi maske za lice, pridržavati se razmaka te se preporuča pojačana dezinfekcija ruku, stoga će Grad Vukovar duž trase kojom će se kretati Kolona sjećanja osigurati punktove s jednokratnim maskama i dezinfekcijskim sredstvima, dok će Covid-redari provjeravati drže li se sudionici svih epidemioloških mjera.

Jednako kao i prošle godine, ni ove godine nema organiziranih dolazaka, smještaja niti prehrane. Unatoč prijedlozima da se rad ugostiteljskih objekata zabrani u potpunosti, na prijedlog Grada Vukovara rad ugostiteljskih objekata na području Vukovarsko-srijemske županije te dijelovima Osječko-baranjske županije i Brodsko-posavske županije koji graniče s Vukovarsko-srijemskom županijom, ograničit će se do 21 sat, uz pridržavanje općih epidemioloških mjera.

„Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta“
Učenici osnovnih škola grada Vukovara tradicionalno će zapaliti svijeće 18. studenog na Križnom putu Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar – Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata u Vukovaru i 19. studenog od „Borovo Commerce” do crkve Gospe Fatimske.

Tim putovima kasnije će proći Kolone sjećanja s tisućama hodočasnika.

Već godinama, tradicionalno za ovaj program potrebnih 3500 svijeća donirala je tvrtka Konzum d.d. u suradnji s tvrtkom Meteor d.o.o. iz Đakova

Program paljenja svijeća i molitva 17. studenoga, te program „Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta“ 18. studenoga ni ove godine neće se održati u krugu same bolnice, već u Županijskoj ulici ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar.

“Ističemo kako je i za vrijeme Svete mise na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata nužno pridržavati se svih propisanih mjera, održavati razmak te nositi zaštitnu masku”, navode iz Grada.

Hrvatski branitelji sudionici Bitke za Vukovar pripadnici postrojbi MUP-a okupljaju se na prostoru ”stare tržnice”, a pripadnici postrojbi HV-a u Županijskoj ulici, nasuprot ”zgrade suda”

17. rujna 2021.

10:30        Svečanost završetka radova u Vojarni 204. brigade HV-a – Vojarna 204. brigade HV
18:00        Koncert Jazz orkestra Hrvatske vojske – Trg Republike Hrvatske

18. rujna 2021.

08:00          Budnica ulicama Grada Vukovara – od Vodotornja do Dvorca Eltz
10:00          Mimohod ratnih zastava – od Vojarne 204. brigade HV do Dvorca Eltz
10:00, 11:00, 14:00 i 15:00
Prikaz sposobnosti specijalne policije MUP-a i specijalnih snaga OSRH te Počasno-zaštitne bojne – Trg Republike Hrvatske
09:30 – 18:00
TT zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi OSRH i MUP-a – uz šetnicu kod ušća Vuke u Dunav
Prezentacija rada Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja – uz šetnicu kod ušća Vuke u Dunav
Brod „Šokadija“ HV-a na Dunavu – kod Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar
Izlaganje proizvoda braniteljskih zadruga – Ulica J.J. Strossmayera                 
10:00           Dolazak sudionika i uzvanika u Vukovar
– hrvatski branitelji sudionici Bitke za Vukovar pripadnici postrojbi MUP-a okupljaju se na prostoru ”stare tržnice”, a hrvatski branitelji sudionici bitke za Vukovar pripadnici postrojbi HV-a okupljaju se u Županijskoj ulici, nasuprot ”zgrade suda” te organizirano odlaze na prostor središnje svečanost
12:15          Središnja svečanost – dvorište Dvorca Eltz
                    Letački program: Akrobatska grupa „Krila Oluje“ i prelet MIG-ova 21

14:00          Druženje uz Najbolje hrvatske tamburaše – dvorište Dvorca Eltz
21:00          Koncert sastava Opća opasnost – Trg Republike Hrvatske

Sudionici obrane Vukovara pozvani su javiti se u Javnu ustanovu Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, na broj telefona 032/637-487 i na e-mail bitkazavukovar@mcdrvu.hr

Izvor: vukovar.hr, branitelji.gov.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!