Zlatni mikrofon Hrvatske udruge radijskih nakladnika emisiji “2u1” Radio Istre

U Svetom Martinu na Muri otvoreni su Dani HURiN-a u organizaciji Hrvatske Udruge radijskih nakladnika. Okupili su stotinjak sudionika, predstavnika lokalnih radijskih postaja i regulatornih agencija. Dane HURiN-a otvorio je Krešimir Partl, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija koji je
istaknuo kako su ovu pandemiju posebno osjetili medijski djelatnici pa je podsjetio kako je Vlada osigurala sredstva za očuvanje radnih mjesta u medijima i jednokratne potpore slobodnim
novinarima, isplatu sredstava iz Fonda pluralizma i raznovrsnosti medija, pokrenute su kreditne linije a umanjena je, među ostalim, i naknada prema Odašiljačima i vezama. Ipak donesen je Zakon o elektroničkim medijima a slijedi rad na donošenju novog zakona o medijima.


Naglasak na Danima HURiN-a ove je godine upravo na primjeni novog Zakona o elektroničkim
medijima te poslovanju i programu lokalnih radijskih postaja u uvjetima pandemije koronavirusa.
Predsjednik HURiN-a Željko Švenda istaknuo je kako je to samo dio interesa i problematike lokalnih
radijskih postaja koja su se prilagodila izazovnim vremenima ali s brojnim planovima za daljnji rast i
razvoj.
Ravnatelj Agencije i predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac poručio je kako
je radio žilav medij jer je najveći pad prihoda u pandemiji ostvarila upravo radijska djelatnost, više od
20 % a lokalne radijske postaje opstale su i rade i dalje.
Budućnost radija je i digitalni radio pa je na Danima HURiN-a nezaobilazna tema i DAB +
tehnologija. Miran Gosta, ravnatelj Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti istaknuo je
kako HAKOM ove godine ima fokus na izdavanju dozvola za RF spektar za digitalni radio i to za
Multiplex 1 u Dab + standardu.
U digitalizaciji radija veliku ulogu imaju i Odašiljači i veze, pa je direktor sektora prodaje te
tvrtke Marko Serdarević istaknuo kako su Dani HURiN-a upravo prilika da se o tome više razgovara.
Profesor medijskih kultura dr. sc. Zdravko Kedžo i danas je naglasio značaj lokalnog radija na
medijskoj sceni i veliko povjerenje slušatelja koje lokalna radija uživaju ali je upozorio i na potrebu
uvođenja reda na bogato radijsko tržište, prije svega kad je riječ o profilu radija i vlasničkoj strukutri.
Partneri Dana HURiN-a su Zaklada Konrad Adenauer, Hrvatska regulatorna agencija za
mrežne djelatnosti i Odašiljači i veze. Dani HURiN-a završavaju dodjelom godišnjih nagrada HURiN-a za
najbolja radijska ostvarenja u prošloj godini. Radi se najznačajnijim radijskim nagradama u Hrvatskoj.

Emisija “2u1” Radio Istre osvojila je na ovogodišnjim Danima HURiN-a Zlatni mikrofon za najbolju radijsku emisiju u Hrvatskoj. Odlučio je to stručni žiri HURiN-a u kojem su bili
Dijana Koller, novinarka s dugogodišnjim radijskim iskustvom te dr. sc. Zdravko Kedžo, profesor medijskih kolegija na Sveučilištu Dubrovniku.

Na svečanoj dodjeli godišnjih nagrada Hrvatske udruge radijskih nakladnika večeras je u Svetom Martinu na Muri na Danima HURiN-a nagrađeno dvadesetak hrvatskih radijskih postaja.

Ove su godine dodijeljena dva srebrna mikrofona. Jedan je otišao na Radio Ogulin za emisiju “Sreća najveća” autorice Mihaele Milanović Poljak, a drugi na Radio Samobor za emisiju “Ključ uspjeha” urednika Edija Kirschenheutera. Brončanim mikrofonom nagrađena je emisija “Radio esspresso” studentskog radija UNIDU Sveučilišta u Dubrovniku.

Emisija “2u1” Radio Istre emitira se od ponedjeljka do petka od 9:30 do 10:30 i u emisiji se prvenstveno sa slušateljima ali i gostima komentiraju najaktualnije teme u društvu.
Diskutira se, suprotstavljaju se ili usuglašavaju stavovi i mišljenja oko aktualnih tema, primjerice, koronavirusa, cijepljenja, online nastave, problema poduzetnika, sigurnosti na cestama, zabrane rada nedjeljom, nabavci borbenih zrakoplova, novom valu poskupljenja. U emisiji gostuju kompetentni stručnjaci i argumentirano zastupaju svoju stranu ali su uvijek najzanimljivija i najdragocjenija razmišljanja slušatelja. Emisija ima i svoja ležernija izdanja i teme, poput Marije Pomije koju utorkom utjelovljuje Mario Lipovšek Batiffiaca jer su slušateljima danas više nego ikad potrebni zabava i smijeh te lokalnog sporta petkom.
Emisiju “2u1” uređuju i vode Ines Gržinić Škrinjar, Melita Gržić Pincin, Borna Šmer, Marko Londero i Mario Lipovšek Batiffiaca.

“Ova je emisija dokaz koliko je kontakt uživo sa slušateljima važna forma radijskog programa i njegove žive veze sa zajednicom u kojoj stvara i djeluje, kako na terenu tako i u eteru. I u prvi plan stavlja timski rad naših djelatnika i cijelog kolektiva – jer samo zajedno možemo stvarati velike stvari” poručili su s Radio Istre koja je u ovoj jubilarnoj 30. godini postojanja osvojila i Zlatni studio Jutarnjeg lista za najbolju radijku postaju u Hrvatskoj.

Najboljim akcijama u prošloj godini proglašene su akcija Hrvatskog katoličkog radija – “Srcem za Banovinu”, akcija Radio Slavonije “Dan planeta Zemlje: za ljepši svijet posadi jedan cvijet, a prvo, posadi jedno drvo” i akcija Novog radija Zadar “Jaje po jaje – Novi za Cukriće daje”.

Najbolje jinglove imaju radijske postaje Obiteljski radio Ivanić, Hrvatski radio Vukovar i Radio Bljesak, a najbolje internetske stranice Radio 105, Radio Megaton i Radio Nova Gradiška.

Nagrade su dodijeljene i radijskim postajama koje slave jubilarne obljetnice postojanja. Trend Radio Karlovac slavi 15 godina rada a Radio Labin iz Labina 25. 30 godina postojanja slave Radio Istra i Radio Novska, 50 godina Radio Stubica a 55 godina sa svojim se slušateljima druže Radio Ludbreg, Radio Križevci, Radio Našice i Županijski Radio Virovitica.

Predsjednik HURiN-a Željko Švenda čestitao je nagrađenima i istaknuo da lokalne radijske postaje dalje proizvode kvalitetan medijski sadržaj bez obzira na pandemiju i otežane uvjete poslovanja te da uživaju veliko povjerenje slušatelja.

Dane HURiN-a organizira Hrvatska udruga radijskih nakladnika. Okupili su stotinjak sudionika, predstavnika lokalnih radijskih postaja i regulatornih agencija koji su raspravljali o primjeni novog Zakona o elektroničkim medijima, programu i poslovanju radijskih postaja u vrijeme pandemije te o DAB+ tehnologiji. Partneri događaja su Zaklada Konrad Adenauer i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti. HAKOM je i pokrovitelj HURIN-ovih novinarskih i godišnjih nagrada a Odašiljači i veze laureate su darivali DAB+ prijemnicima.

Pratite nas na društvenim mrežama!