Danas je Međunarodni dan čaja!

Čaj i njegovo ispijanje toliko su rasprostranjeni diljem svijeta da se 15. prosinca svake godine obilježava Međunarodni dan čaja.

Kina je postojbina čaja. Prema legendi, kineski car Shen-Nong otkrio je tajnu pripreme ovog napitka tijekom jednog od svojih lovačkih izleta 2737. godine prije Krista. Želio je prokuhati riječnu vodu u posudi na vatri, no vjetar mu je donio list sa stabljike čajevca koja je rasla u blizini. Car je primijetio da je voda u posudi promijenila boju te je iz nje dopirao neobičan i privlačan miris. Kada je otpio gutljaj tekućine, car se oduševio aromom. I tako je rođen čaj.

U svijetu postoji puno različitih vrsta čajeva, no svi potječu od samo jedne biljke – čajevca (Camellia siensis). Koje će boje ili ukusa biti čaj, ovisi o tome na koji je način čajevac obrađen. Vrećice čaja izmišljene su početkom 19. stoljeća u SAD-u. U početku su se koristile za čuvanje čajeva koji su dolazili iz Indije, a s vremenom su se toliko proširile da se danas 96% svih čajeva konzumira iz vrećica.

Med, limun, mlijeko najčešći su dodaci koji se dodaju čaju. Englezi preferiraju mlijeko, a u našim krajevima popularniji su šećer, med i limun. Istočni narodi ispijaju čaj gotovo 5000 godina, a zapadnjaci u njemu uživaju tek nekih 400 godina. Računa se da se svakog dana popije tri milijarde šalica čaja u svijetu.

Izvor: nacional.hr, Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!