Zbog tisuća zaraženih i njihovih kontakata razmišlja se o skraćivanju samoizolacije

Zbog brzog širenja omikrona, mnogo je radnika na bolovanju ili u izolaciji, što je stvorilo probleme u funkcioniranju javnih službi u svim većim gradovima. To bi se moglo ublažiti skraćivanjem izolacije, o čemu će se odlučivati danas. 

– Realno, oni koji su uveli a već ima cijeli niz zemalja kojje su skartilke smaoizolaciju na pet dana su to prije svega učinili d anebi ugrozili javne službe i funkcioniranje države, mi snismo u toj opasnosti ali razmišljamo, a što se treba dogoditi da se to napravi, treba se dogoditi dogovor, rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Prema posljednjim podacima, u našoj je zemlji potvrđeno oko devet tisuća 900 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Još oko pet tisuća 700 ljudi bilo je pozitivno na brzom antigenskom testiranju. U bolnicama je oko 1900 pacijenata, njih 187 na respiratoru. Preminulo je 65 osoba. U splitskom KBC-u – i dalje je teško. 

– Ovo su najgori dani otkad je počela epidemija. Nisam mogao zamisliti da može biti ovoliko posla, da može biti ovoliko umiranja. Vidio sam doduše prije petnaest dana, i to sam izjavio jednom prigodom – da gledam prirodnu selekciju na djelu, necijepljene, stare, teško kronično bolesne ljude koji dolaze s koronom praktički umrijeti, kazao je Ivo Ivić,predstojnik Klinike za infektivne bolesti KBC-a Split.

Potporu doktoru Iviću i cijelom splitskom KBC-u u Dnevniku je dao profesor Ante Ćorušić – ravnatelj najveće bolnice u zemlji – KBC-a Zagreb. Poručio im je da mogu računati na njihovu pomoć. Govoreći o stanju u zagrebačkom KBC-u, ustvrdio je da epidemija predugo traje, pa i njegovi djelatnici pate od sindroma izgaranja.

– Burnout je prisutan svugdje pa i u KBC-u Zagreb, ali mi smo na vrijeme na intervenciju kolega iz Klinike za psihijatriju uspostavili tim koji se bavi ne samo pacijentima, nego i osobljem i na neki način pružaju psihološku pomoć pružaj kako bi izdržali napore koji nisu uobičajeni, rekao je.

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay

Izvor: hrt

Pratite nas na društvenim mrežama!