Capak predstavio novu strategiju cijepljenja: “Cijepit ćemo po kućama”

MINISTAR zdravstva Vili Beroš i šef HZJZ-a Krunoslav Capak održali su press konferenciju. Javnosti su se obratili nakon sastanka s predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za zdravstveno osiguranje.

“Imali smo široku raspravu o cijepljenju”

“I dalje imamo visoku brojku preminulih, njih 44. Od toga 31 od covida i 13 s covidom”, rekao je Beroš.

“Dosegli smo plato cijepljenja”

Riječ preuzima ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

“Obzirom da smo dosegli plato cijepljenja kojeg sad teško pomičemo prema većem obuhvatu, što se tiče prvih doza, u studenom je bio jedan val pojačanog interesa, onda se pojačao i interes za booster, ali sad su to male brojke. Već neko vrijeme razgovaramo kako to poboljšati”, rekao je.

“Donijeli smo prijedloge kako to poboljšati. Ono što je jako važno za reći je da smo, paralelno s provođenjem cijepljenja, donosili nove planove”, rekao je.

“U novom planu nema ništa revolucionarno, ali se fokusiramo na slabe točke naše provedbe. Budući da naše stanovništvo, kad ih pitamo zbog čega se ne žele cijepiti, oni koji nisu tvrdi antivakseri odgovaraju da imaju strahove prema nedovoljno ispitanom cjepivu i pod broj 2 je strah od nuspojava. Zato smo i ranije otvorili savjetovališta, svatko je mogao razgovarati s liječnikom o tome”, rekao je.

“One koji ne mogu doći na cijepljenje ćemo cijepiti po kućama”

“Sad ćemo pojačati te aktivnosti, ljude ćemo pozivati na savjetovanja”, rekao je Capak. “Svima će se dati detaljni odgovori”, dodao je.

“Napravili smo puno na dostupnosti cjepiva. Ali sad smo odlučili da ćemo pojačati mobilne timove, da se svakome tko iz bilo kojeg razloga ne može doći na cijepljenje dođe doma i da ga se cijepi”, rekao je. 

“Stimulirat ćemo i drive-in cijepljenje, pojačat ćemo i taj dio i stimulirati, da ljudi ne moraju izlaziti iz automobila”, rekao je Capak.

“Za one kronične bolesnike koji dolaze u bolnice zamolit ćemo bolnice da ih pitaju jesu li cijepljeni i da ih se cijepi u bolnicama tamo gdje postoje kapaciteti”, dodao je šef HZJZ-a.

Izvor: index.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!